Pritzker Prize voor Koolhaas

De Nederlandse architect Rem Koolhaas (56) heeft de Pritzker Prijs voor het jaar 2000 gewonnen.

`Koolhaas is een zeldzame combinatie van filosoof en pragmaticus, theoreticus en profeet', zo luidde een van de motiveringen van de jury voor de toekenning van de prijs die bestaat uit 100.000 dollar en een bronzen medaille. `Hij heeft vele malen laten zien dat hij het scheppende talent heeft om schijnbaar onoplosbare en beperkende problemen te confronteren met briljante en originele oplossingen.'

Koolhaas werd in 1978 bekend met zijn boek Delirious New York, een verhandeling over Manhattan en stedenbouw. Drie jaar eerder was hij een van de oprichters van het Office for Metropolitan Architecture (OMA). In de jaren tachtig gold Koolhaas vooral als een `papieren architect' die veel ontwerpen voor onder meer prijsvragen maakte, maar weinig bouwde. Het Nederlands Dans Theater in Den Haag uit 1987 was het eerste belangrijke gebouw van Koolhaas en OMA. In de jaren negentig wist hij veel meer gebouwen te realiseren, waaronder de Kunsthal in Rotterdam, de Nexus-woningen in Fukuoka, het Byzantium-woongebouw in Amsterdam en een villa in Bordeaux. Voor Lille ontwierpen Koolhaas en OMA het stedenbouwkundig ontwerp voor de omgeving van het nieuwe TGV-station. Nu heeft Koolhaas het drukker dan ooit en werkt hij onder meer aan het nieuwe centrum van Almere, de Nederlandse ambassade in Berlijn, een muziekcentrum in Porto, een bibliotheek in Seattle en de uitbreiding van het mediabedrijf MCA-Universal in Los Angeles. In 1995 publiceerde Koolhaas SMLXL, een vuistdik boek dat in ieder geval wat omvang betreft veel navolging heeft gekregen onder hedendaagse architecten.

De jaarlijkse Pritzker Prijs werd in 1979 in het leven geroepen door de Hyatt Foundation, een bedrijf in Chicago van de familie Pritzker. De prijs is in de loop der jaren uitgegroeid tot een van de belangrijkste Amerikaanse architectuurprijzen. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen James Stirling, Richard Meier, Frank Gehry en Aldo Rossi. In de jury zaten dit jaar onder anderen Giovanni Agnelli, voorzitter van de Raad van Bestuur van Fiat, en Ada Louise Huxtable, architectuurcritica in New York. De prijs wordt op 29 mei in Jeruzalem uitgereikt.