Philips profiteert van gunstige markt chips

Elektronicaconcern Philips maakt woensdag de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar bekend.

Bestuursvoorzitter Cor Boonstra van Philips klaagde onlangs op de aandeelhoudersvergadering van het elektronicaconcern in Amsterdam dat hij de koers van het aandeel Philips te laag vond. Boonstra rekende voor dat de waarde op de beurs van de halfgeleidersdivisie en de Philips-belangen in bedrijven als TSMC, Uniphase en ASM Lithography bij elkaar opgeteld hoger is dan de beurswaarde van heel Philips. De rest van het bedrijf, zo becijferde Boonstra, krijgen de aandeelhouders er voor niks bij. Boonstra's slaagde er met zijn peppraatje niet in de koers van Philips omhoog te praten. Misschien dat de publicatie van de resultaten over het eerste kwartaal, woensdag, daar wel in slaagt. Analisten verwachten namelijk dat de resultaten, mede door het aantrekken van de wereldeconomie, goed zullen zijn. Een belangrijkste winstmaker van Philips is de divisie consumentenelektronica, een van de bedrijfsonderdelen die de Philips-aandeelhouders er volgens Boonstra gratis bij krijgen. De verwachting is dat Philips goede resultaten heeft geboekt met de verkoop van onder meer platte beeldschermen en mobiele telefoons.

Ook de divisie halfgeleiders rapporteert naar verwachting goede resultaten. Het bedrijfsonderdeel blijft profiteren van de sterke groei van de markt voor computerchips. Het vorig jaar in de VS overgenomen VLSI is voor het eerst meegenomen in de cijfers. Ook de belangen in ASML en de Taiwanese chipproducent TSMC dragen voor het eerst bij aan de omzet- en winstgroei van de divisie.

De divisie Verlichting laat waarschijnlijk een lagere groei zien dan de andere divisies. Voor het concern als geheel is de gemiddelde verwachting van analisten dat Philips over het eerste kwartaal een winstgroei (uit normale bedrijfsvoering) van 10 procent laat zien. De netto winstgroei zal hoger liggen, doordat Philips een buitengewone bate heeft geboekt op de verkoop van een vijfde van zijn belang in JDS Uniphase.