Personalia

Journalist Louis Velleman is zaterdag in zijn woonplaats Uden overleden. De veelzijdige reporter is 81 jaar geworden. Hij stierf aan een longaandoening. Zijn autobiografie `Eigenlijk heet ik Levi' verschijnt dit weekeinde. Velleman heeft dit zo gewild. Velleman begon kort voor de oorlog als leerling bij Het Volk. In de oorlog, die hij op een onderduikadres doorbracht, liep hij tbc op. In 1947 kon hij bij Het Vrije Volk beginnen. Na twee jaar verscheen zijn eerste boek `De dokter vertelt' over de praktijk van een plattelandsdokter. Ruim negen jaar later werd hij correspondent in Brussel, waar ook zijn radioloopbaan (VARA) begon. In 1971 werd hij correspondent in Londen voor Het Vrije Volk, de VARA en de radio en de televisie van de NOS. Zijn documentaire over ds. Martin Luther King, gemaakt in 1975, werd niet alleen op de Nederlandse maar ook op de Amerikaanse televisie uitgezonden. Het leidde tot het ere-burgerschap van Atlanta. Velleman, die ook actief lid was van een comité tegen de VUT, werkte tot recent voor De Groene Amsterdammer.