PAT METHENY

Nu maar weer eens een echte jazzplaat, dacht gitarist Pat Metheny blijkbaar na drie cd's met zijn fusiongroep. Hij selecteerde een handvol stukken, schreef er in één dag vijf nieuwe bij en ging met een minimum aan apparatuur de studio in. Met bassist Larry Grenadier en de van collega John Scofield geleende drummer Bill Stewart als ritmetandem kon er eigenlijk niks mis gaan. Het resultaat Trio 99 is precies wat je verwacht van zo'n low-budget project. De verpakking is sober en de inhoud dienovereenkomstig. Up-tempo stukken die voorbeeldig swingen worden afgewisseld met sierlijke ballads en een enkel bluesje. Dat Metheny de geschiedenis van de jazzgitaar goed in de vingers heeft, van Charlie Christian tot Wes Montgomery, kan niemand ontgaan. Dat hij ook goede songs kan schrijven blijkt uit een akoestisch stuk als Travels dat je bijna spontaan begint mee te neuriën. De grootste verrassing van deze plaat is dat Coltrane's nekkebreker Giant Steps door Metheny wordt gebracht als een dansbare shuffle.

Voor de huiskamer is dit trio door zijn lage geluidsniveau heel geschikt, op 23/4 zal blijken of het ook in staat is de Haagse PWA zaal te vullen.

Pat Metheny: Trio 99 (Warner Bros 9362-47632). Distr. Warner.

    • Frans van Leeuwen