Overleg taxiruzie definitief mislukt

Oud-hoogleraar arbeidsrecht M. Rood heeft afgelopen zaterdag zijn taak als bemiddelaar in het Amsterdamse taxiconflict beëindigd zonder dat de ruzie over de deregulering van het taxivervoer in de hoofdstad is beslecht.

De gemeente Amsterdam, het Rijk en de centrales TaxiDirekt en Taxicentrale Amsterdam (TCA) zijn niet tot overeenstemming gekomen omdat TCA als enige weigert in te stemmen met het eindvoorstel. De directie van TCA is zaterdag tijdens het geplande laatste gesprek tussen de partijen niet verschenen.

De directie van TCA weigert om zijn telefoonpalen af te staan, zoals Rood voorstelt. Ook eist de directie dat de overheid geld stort in een fonds dat garant staat voor beginnende taxi-ondernemers. Met dat fonds zouden chauffers zich in de toekomst de dure TCA-certifaten kunnen permitteren.

De mislukking van de onderhandelingen betekent dat ook Roods tegemoetkomingen aan de chauffeurs niet meer geldig zijn. ,,Alle voorstellen die ik heb gedaan, zijn weer van tafel'', aldus Rood. Minister Netelenbos heeft de directie van de TCA een week de tijd gegeven om zich alsnog achter het voorstel van Rood te scharen. Maar directie-lid Janmaat heeft inmiddels verklaard dat dit niet gebeurt als het voorstel niet wijzigt.

De chauffeurs van de TCA zijn overigens ernstig verdeeld over het voorstel van Rood. De Bond van Taxiondernemers (BTO), een groep `dissidente' TCA-chauffeurs en de leden van het zogeheten `straatoverleg' van TCA, hebben Rood laten weten dat zij wel bereid zijn om over zijn voorstel te praten. Het bestuur van de BTO gaat vandaag rechtstreeks contact zoeken met de minister, zo zei voorman E. van Thijn gisteren. ,,Ons hele bedrijf wordt de dupe van het feit dat de directie zich tegen de wet blijft verzetten. Het wordt tijd dat de overheid gaat ingrijpen.''