Oostenrijk dreigt de EU lam te leggen

Als de veertien EU-landen nog lang doorgaan met hun boycot tegen mede-lidstaat Oostenrijk, zullen ze dat gaan voelen. De Oostenrijkse minister van Financiën Karl-Heinz Grasser waarschuwt vanmorgen dat hij niet uitsluit dat zijn land besluitvorming zal tegenwerken.

,,Oostenrijk moet duidelijker aan de EU laten voelen dat we het dictaat van de veertien niet kunnen accepteren'', aldus minister Grasser in een vraaggesprek met het dagblad Kurier. ,,Daarvoor hebben we verschillende mogelijkheden. Zo moeten we harder gaan optreden tegen misbruik [van EU-gelden]. Verder moeten we de EU op een intelligente manier de grenzen laten voelen. Er bestaat zoiets als het unanimiteitsprincipe. We kunnen [over ieder Europees besluit] domweg zeggen dat we een andere mening hebben.''

Grasser, zelf lid van de extreem-rechtse FPÖ, noemt de sancties waarmee de veertien EU-landen hebben gereageerd op de regeringsdeelname van de FPÖ, ,,inmenging'' in de binnenlandse aangelegenheden van Oostenrijk. Hij vindt dat zijn land ,,de veroordeling vooraf en zonder reden'' niet langer kan goedvinden. Hij vindt het onacceptabel dat ,,een democratisch gekozen regering domweg niet wordt geaccepteerd''.

De minister sluit niet uit dat Oostenrijk de betalingen aan de Unie zal vertragen, maar wel zo, dat Oostenrijk zich houdt aan de verdragen. ,,Ik zal het niet zo ver laten komen, dat men ons kan beschuldigen van schending van de verdragen. Maar vertragingen bij de betalingen zijn niet ondenkbaar. Te laat zijn, dat is mogelijk.''

Als Oostenrijk van de mogelijkheid om veto's uit te spreken gebruik gaat maken, zal dat volgens Grasser binnen de EU ,,tot stilstand leiden''. Toch vindt hij zo'n dreigement, dat eerder werd geuit door FPÖ partijleider Jörg Haider, op zijn plaats. ,,De EU heeft Oostenrijk nodig. Daarom moet de Unie een einde maken aan vooroordelen en intolerantie'' tegenover Oostenrijk. Als de EU dat niet doet, zal dat volgens Grasser leiden tot meer euroscepsis bij de Oostenrijkers.

In het interview pleit Grasser verder voor een herziening van de financiering van de Unie. De minister verwijt Europa dat er te veel misbruik wordt gemaakt van Europese gelden. Hij wil dat er ,,tolerantiegrenzen'' voor dit misbruik worden vastgesteld. ,,Oostenrijk is in de besteding van EU-gelden een voorbeeldig land'', aldus Grasser. ,,In Zuid-Europa wordt massaal misbruik gemaakt van EU-geld. De rekenkamer bewijst dat jaarlijks''.

Volgens een woordvoerder van de Europese Commissie richt Oostenrijk zich met kritiek op de Unie aan het verkeerde adres. De sancties zijn afkomstig van de landen zelf. De Commissie gaat ervan uit dat Oostenrijk zich aan de regels van de EU zal houden.

dossierwww.nrc.nl