`Lekker, een beetje leven in de brouwerij'

De optiehandelaars in Amsterdam hadden wel zin in een krachje. Om negen uur vanochtend, bij de opening van de beurs, stonden ze te joelen. ,,Al dat nieuwe gebeuren moet nou eens een stukkie omlaag.''

,,Jajajaja!'', brult de blonde jongen in zijn blauwe stofjas. ,,Kijk eens even. Ze flipperen lager. Jaja, nog lager! Nog lager!''

,,Opletten, dames en heren'', roept zijn collega die naast hem staat. ,,Hier spreekt de expert. Jeroen Vogelaar heet-ie. En hij weet het.''

Het is twee minuten over negen, de handel op de Amsterdamse Optiebeurs is net begonnen – met veel geloei, want Wall Street is gecrasht en de Nikkei is gecrasht en misschíen krijgen we wel een Black Monday!

Maar om twee minuten over negen gebeurt er nog helemaal niets – en al helemaal niet met de koers van het aandeel ING waar Jeroen Vogelaar naar staat te kijken. Ja, er wordt veel geduwd en geschreeuwd, en overal zijn mensen met camera's. En boven, op de galerij, loopt directeur George Möller heen en weer, heel vrolijk, met schuin achter zich zijn woordvoerder Raymond Salet in zijn mooiste donkergrijze pak, en om hem heen drie, vier journalisten: meneer Möller, verwacht u dat er vandaag...?

,,Nou, nu nog niet hoor, misschien vanmiddag'', zegt hij in het voorbijgaan. Voor televisiejournalisten wil hij wel even blijven stilstaan. Hij zegt, rechtop, schouders breed: ,,Het is een behoorlijk stuk lager. Maar het is geen drama.''

Ah! Heerlijk! Beweging! ,,Lekker toch, een beetje leven in de brouwerij'', zegt een jonge, maar kale man die in ,,UPC'tjes en Versatelletjes'' handelt. Michael heet hij en hij staat, om achttien minuten over negen, volkomen ontspannen naar de schermen te turen. ,,Gezellig dat iedereen er is vandaag. Maar helaas, ik zie niets gebeuren.'' De AEX kruipt van 618 naar 624, valt weer even terug naar 622, gaat dan weer naar 624. ,,We hebben nog steeds een hele mooie beurs'', zegt hij. ,,Ja kijk, we komen van 680, en als je daar van uitgaat, dat is wat anders. Maar ik zeg: vorig jaar stonden we op 550 – en daar ga ík van uit.''

,,Grey monday, grey monday'', zingt een jongen die achter hem langsloopt.

,,Wat een aansteller'', zegt Michael.

,,Je ziet het draaien hè'', zegt Ronald van Dongen van het hoekmansbedrijf Susquehanna. Hij staat, tien over half tien, in de lift naar de tweede verdieping waar nu de effectenbeurs zit — de Telegraaf in zijn ene hand, een wit vloerkadetje met kaas in de andere. ,,Ahold weer omhoog, Unilever weer omhoog, en al dat nieuwe gebeuren een stukkie omlaag. Het moet even hè. De mensen waren de weg een beetje kwijtgeraakt. Ze dachten allemaal: UPC van 10 naar 70, daar wil ik ook bij zijn.''

Door de draaideur aan het Beursplein komt om tien uur Jaap Ausema naar binnen. Hij heeft een dierenspeciaalzaak in Uithuizermede, in het noorden van Groningen. Hij doet vandaag met vijftig andere ondernemers uit zijn dorp ,,een dagje Amsterdam''. ,,Krachje kijken'', zegt hij. Nee, hij maakt zich geen zorgen, hij zit alleen maar ,,in oud spul'', al jaren. ,,Ik loop te lachen.'' Nou ja, alleen dat IT-fonds van ING waar hij net nog in is gegaan, dáár heeft hij nu spijt van.

    • Jannetje Koelewijn