Kosovaar Grujic van uitblinker tot schlemiel

Twee eigen doelpunten en nul punten. De schlemiel in de eredivisie was afgelopen weekeinde zonder twijfel FC Twente. De ploeg van coach Rutten hielp directe concurrent Vitesse in de strijd om Europees voetbal het verlies in de halve finale van de beker direct vergeten: 4-1.

FC Twente stond ruim een week geleden na een reeks van vijftien ongeslagen wedstrijden nog fier op de tweede plaats. De Champions League was in zicht, maar kennelijk duurt het seizoen voor de smalle selectie uit Enschede te lang. Na nederlagen vorige week tegen MVV (2-1) in Enschede en afgelopen zaterdag tegen Vitesse is de ploeg geduikeld naar de zesde plaats op de ranglijst. De Arnhemmers zijn na vier zeges op rij geklommen naar de vierde plaats.

Symbolisch voor de manier waarop FC Twente afgelopen zaterdag verloor, was het doelpunt van de Servische Kosovaar Spira Grujic in de 69ste minuut. De 28-jarige verdediger kopte de bal na een uittrap van Vitesse-doelman Jevric met een prachtig boogje over zijn eigen doelman Boschker: 2-1. Bij Twente brak er iets, Vitesse kwam los. Zeven minuten later stond het 4-1 in een duel dat lange tijd in handen was van Twente.

Het was een pijnlijke avond voor Grujic die tot dusver bezig was aan een sterk seizoen. Hij gold als boegbeeld van onverzettelijkheid in de Twentse defensie die na PSV met dertig doelpunten de minste tegentreffers heeft. De in Pristina geboren verdediger hield eerder Van Nistelrooij en Machlas van het scoren af. En in het thuisduel tegen Vitesse kreeg Van Hooijdonk eerder dit seizoen geen poot aan de grond tegen Grujic.

Anderhalf jaar geleden kwam hij van het Belgische Anderlecht naar Enschede, waar hij nog tot 2002 onder contract staat. In februari besloot Grujic, die eerder voor RWDM speelde, Belg te willen worden en te blijven. Zijn geboortegrond Kosovo is voor hem als Serviër een weinig aanlokkelijke plek om terug te gaan. Wanneer alles volgens plan verloopt, kan hij komende zomer tijdens Euro 2000 het shirt van de `Rode Duivels' dragen. Maar afgelopen zaterdag liep de avond voor Grujic, die vrijwel nooit scoort, niet volgens planning. ,,Mijn fout'', stamelde hij na afloop over zijn kopbal twintig minuten voor tijd.

Van Hooijdonk sprak na afloop vol lof over zijn directe tegenstander Grujic. ,,Het is één van de beste voorstoppers uit de eredivisie. Hij heeft inzicht, hij is sterk en hij weet goed het duel aan te gaan'', zei van Hooijdonk. Lachend voegde hij er aan toe: ,,Maar ik wist niet dat hij ook scorend vermogen had.''

De ploeg uit Enschede begon in Arnhem sterk aan het duel en kwam al in de achttiende minuut op voorsprong door een doelpunt van Vennegoor of Hesselink die een pass van Booth van dichtbij in het doel tikte. Vitesse, dat in tegenstelling tot de halve finale in de beker van afgelopen woensdag zonder Van den Brom en Sikora aan de wedstrijd begon, had bijna een helft lang weinig in te brengen. Ondanks de gelijkmaker van Pierre van Hooijdonk, die in de 44ste minuut een vrije trap schitterend achter Boschker schoot, kon de ploeg van Rutten met een gerust hart de rust ingaan. Ook al omdat Vitesse wisselspeler Van den Brom kwijtraakte. Van den Brom, die zich aan het warmlopen was, werd in de 45ste minuut weggestuurd omdat hij na een aan Twente toegekende vrije trap de arbitrage beledigde.

Twente pakte na rust de draad weer op en was in de 52ste minuut dichtbij een nieuwe voorsprong. Jevric wist met een knappe reflex een spectaculaire omhaal van Vennegoor of Hesselink te keren. Een kwartier later stortte Twente na het ongelukkige doelpunt van Grujic compleet in elkaar. Het was weer Grujic die in de 72ste minuut een kopduel van Van Hooijdonk verloor, waardoor Laros vrij kon doorlopen en Zongo een niet te missen mogelijkheid bood. Twee minuten later kreeg Twentenaar Ter Avest de lachers op zijn hand toen hij de bal in het eigen doel werkte nadat Vitesse-verdediger Stefanovic op de lat had gekopt.

Twente-trainer Fred Rutten kon het na afloop nauwelijks bevatten. ,,We moeten oppassen dat we niet de schlemiel van de competitie worden. Complimenten krijgen we dit jaar genoeg, maar daar schieten we helemaal niets mee.'' Twente heeft nog een lastig programma voor de boeg: PSV thuis, De Graafschap thuis, Roda uit en Feyenoord uit.

Vitesse slaagde er na de bekerdeceptie tegen Roda weer in vertrouwen te kweken voor het slot van de competitie. ,,Als we scherp blijven dan kunnen we nog hoog eindigen'', zei Vitesse-trainer Koeman. ,,We hebben toch weer laten zien dat we kunnen voetballen.''

    • Koen Greven