Irak verwerpt plan VN voor wapeninspecties

Irak heeft zaterdag het plan van de Verenigde Naties voor hervatting van de wapeninspecties van de hand gewezen. De Iraakse vice-premier Tariq Aziz zei gisteren in Bagdad dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties eerst de bijna tien jaar geleden afgekondigde handelssancties moet opheffen. Bagdad zegt allang aan de voorwaarden – eliminatie van zijn massa-vernietigingswapens – te hebben voldaan.

De inspecteurs van de VN-wapencommissie UNSCOM verlieten Irak in december 1998 voorafgaand aan een vierdaags Amerikaans-Brits luchtoffensief tegen militaire doelen. Bagdad zegde vervolgens alle medewerking op met UNSCOM, dat het toch al jarenlang van spionage had beschuldigd. De Veiligheidsraad aanvaardde vorige week unaniem het organisatieplan van UNSCOMs opvolger UNMOVIC, dat wordt geleid door de Zweed Hans Blix. Volgens dit plan werken de nieuwe inspecteurs voor de VN, en niet voor enige regering, en zal hun materiaal binnen UNMOVIC blijven en alleen worden gebruikt voor zijn ontwapeningswerk.

Rusland en Frankrijk, de twee leden van de Veiligheidsraad die het dichtst bij Irak staan, zijn volgens diplomaten in New York van plan de komende weken samen te gaan proberen Bagdad over te halen om hervatting van de wapeninspecties toe te staan. Maar de Franse en Russische vertegenwoordigers in de raad hebben gezegd het ondenkbaar te achten dat de inspecteurs kunnen terugkeren zolang de Verenigde Staten en Groot-Brittannië hun bijna dagelijkse aanvallen op luchtafweerinstallaties in Irak voortzetten. Washington en Londen zeggen alleen aan te vallen als de Iraakse luchtdefensie aanvallende bewegingen maakt naar hun patrouillevliegtuigen.