Internationaal

LONDEN

Een flinke daling van de Londense beursbarometer kon na de enorme duikelingen van de Amerikaanse indices niet uitblijven. De teruggang van de Dow Jones en de Nasdaq afgelopen vrijdag bezorgde de effectenbeurs in Londen vanmorgen direct bij opening een verlies van bijna 4 procent. Voor het eerst sinds oktober vorig jaar gleed de FTSE-index onder de grens van 6000 punten. In tegenstelling tot de overige Europese beurzen wist de FTSE-index het verlies niet te beperken. Rond het middaguur stond de beursbarometer op een verlies van ruim 4 procent op een totaal van 5933 punten. Opnieuw lagen de telecomaandelen en de hightechfondsen zwaar onder vuur. Vodafone verloor ruim 6 procent.

FRANKFURT

Ook de Duitse effectenbeurs kon zich niet onttrekken aan de malaise op de Europese beurzen. De DAX-index leverde bij opening eveneens ruim 4 procent in. Tegen het middaguur noteerde de beursgraadmeter ruim 3 procent lager op een totaal van 6997 punten. De daling werd aangevoerd door Deutsche Telecom met een verlies van ruim 6 procent. Opvallend was de zonder problemen verlopen beursgang van T-Online. Het aandeel van de Internetdochter van Deutsche Telecom noteerde met 28,50 euro boven de emissiekoers van 27 euro precies. In de loop van de ochtend liep de koers zelfs verder op naar bijna 33 euro.

PARIJS

Ook in Parijs wachtten handelaren angstvallig op de opening van Wall Street. De CAC-40 daalde bij opening zo'n 5 procent, maar wist zich in de loop van de ochtend te herstellen. Tegen het middaguur liet de beursgraadmeter een verlies van nog slechts 2,9 procent optekenen op een stand van 5897 punten.

TOKIO

De effectenbeurzen in Azië gingen vanmorgen zonder uitzondering hard onderuit na de duikeling van de Amerikaanse indices op vrijdag. In New York leverde de toonaangevende Dow-Jonesindex vlak voor het weekeinde bijna 6 procent in, de technologiezware Nasdaq ging bijna 10 procent naar beneden. De beurs van Zuid-Korea moest het meeste inleveren. Het koersgemiddelde kelderde bijna 12 procent. De beurs van Tokio moest het stellen met een verlies van bijna 8 procent. De Nikkei-index ging naar beneden met 1426 punten tot een stand van 19.009 punten. Zowel in procenten als in punten is dat de op vier na grootste daling uit de geschiedenis. Behalve Wall Street speelde een nieuwe samenstelling van de 225 aandelen tellende Nikkei-index mee. Er gaan dertig fondsen uit en er komen dertig nieuwe, voornamelijk technologiewaarden, in. De fondsen die verdwijnen, werden op grote schaal verkocht. De Australische beurs kon de dans evenmin ontspringen. De koersen daalden 5,8 procent.