Hockeyers Amsterdam worstelen met Abbas

Een golden goal van Marten Eikelboom heeft Amsterdam in de race om de landstitel gehouden. Donderdag mag de trotse hockeyclub op eigen veld op herhaling tegen Den Bosch, dat de 3-2 nederlaag in het tweede halve-finaleduel gisteren grotendeels aan zichzelf te wijten had. Met zijn doelpunt, in de tweede helft van de verlenging, rekte Eikelboom niet alleen het verblijf in de play-offs, hij bezwoer bovendien een crisis.

Vraag is alleen hoe lang de vrede stand houdt, want achter de schermen smeult de onvrede als vanouds bij Amsterdam. Aanleiding daarvoor is de entree van Sohail Abbas, het Pakistaanse strafcornerkanon dat vorige week na lang getouwtrek terugkeerde in het Wagener-stadion. Laatste man Rogier van 't Hek is ,,het gejojo van hogerhand'' inmiddels zo zat dat hij zijn lidmaatschap heeft opgezegd.

Twee weken hield Van 't Hek zijn woede binnenskamers. Maar vrijdag, na de 6-4 nederlaag in en tegen Den Bosch, ontplofte hij toen bleek dat zijn collega in het centrum van de verdediging fout op fout stapelde, en de communicatie te wensen overliet. ,,Je kan niet ongestraft een buitenlander in je ploeg flikkeren'', weet Van 't Hek. ,,Abby is een aardige gozer en dat-ie een paar centen verdient, kan ik ook nog wel verdragen. Maar zijn komst zorgt voor onrust in het team, net nu we het zaakje een beetje op de rails hadden.''

Volgens Van 't Hek staat het (semi-)professionele beleid van voorzitter Jons Hensel op gespannen voet met de clubcultuur. ,,Ik hockey voor mijn plezier, en met mij de rest van de ploeg. Maar dat is niet langer mogelijk. Het gaat tegenwoordig om vette sponsorcontracten en grote belangen, waar zelfs heren-1, het vlaggenschip van de club, voor moet wijken. Daar kan ik niet mee leven.''

Van 't Hek is niet de enige die moeite heeft met de koers van het bestuur. Ook Erik Gerritsen, Benjamin van Kessel, Bas Nieuwe Weme, Frank Rutgers en Rochus Westbroek hebben intern hun ongenoegen laten doorschemeren. Van het vijftal schaarde Gerritsen zich gisteren onvoorwaardelijk achter de kritiek van Van 't Hek. ,,Ik sta achter elk woord.''

Joep Brenninkmeijer, commissaris tophockey bij Amsterdam, zit lelijk in zijn maag met de affaire, die overeenkomsten vertoont met de muiterij vorig jaar tegen het bewind van speler-coach Jacques Brinkman. Als het aan Brenninkmeijer ligt wordt de samenwerking met Abbas na dit seizoen verbroken. ,,Het probleem is dat die jongen niets meer te vertellen heeft zodra hij in Pakistan is. Dat maakt de samenwerking kwetsbaar.''

Ook voorzitter Hensel overweegt zijn oogappel binnenkort voorgoed uit te zwaaien. ,,Want harde afspraken maken met de Pakistaanse bond blijkt niet mogelijk.'' Maar bezwijken voor de druk vanuit de spelersgroep weigert de zakenman tegen elke prijs. ,,Het bestuur is bezig met het ontwikkelen van een nieuwe cultuur, met een professionele visie waarbij we niet voortdurend stuk willen lopen op emoties. Dus als iemand nu zijn lidmaatschap opzegt, begrijpt hij niet waar wij mee bezig zijn.''

Hensel wil breken met de vrijblijvende aanpak die Amsterdam tot voor kort zo eigen was. Zo is hij druk met het vinden van een technisch directeur. ,,Iemand die weet wat hockey op topniveau vergt en verder kijkt dan zijn vriendjes.''

Tot vorige week kon Amsterdam terugvallen op een commissie topsport, maar na het vertrek van Walter Drenth en Taco van den Honert is de `denktank' ten dode opgeschreven. De oud-internationals stapten op toen bleek dat alle beslissingen achter hun rug om werden genomen. Brenninkmeijer zegt het vertrek te betreuren. ,,Maar tophockey vereist tegenwoordig dat je snel en slagvaardig handelt. Je redt het niet met één vergaderingetje in de maand.''

Toch kan de stap van Drenth en Van den Honert uitgelegd worden als een steunbetuiging aan het adres van Van 't Hek. Die kon gisteren toch al tevreden zijn, want op zijn aandringen werd Abbas door coach Wisse uit het centrum van de verdediging gehaald. De Pakistaan mocht het proberen als linksachter en maakte, zo moest zelfs Van 't Hek erkennen, zijn faam waar door de tweede strafcorner achter doelman Jansen te pushen.

    • Mark Hoogstad