Heineken in plus op somber gestemde beurs

De terugval van de Amerikaanse beurzen hebben de Amsterdamse beurs vanochtend fors beïnvloed. Maar het verlies op het Damrak bleef vanmorgen na enkele uren handel echter beperkt. Heineken, VNU en ASM Lithography lieten tegen het middaguur zelfs een winst optekenen.

De hoofdfondsen op de Amsterdamse beurs duikelden aanvankelijk zonder uitzondering in de min. Slechts drie fondsen wisten zich in de loop van de ochtend te ontrekken aan de sombere stemming op het Damrak. Het drietal werd aangevoerd door ASM Lithography. Het aandeel van de chipmachinefabrikant dikte bijna 4 procent aan op een koers van 36,70 euro. Bierbrouwer Heineken mocht bijna 1 procent bijboeken op een koers van 58 euro precies. Het trio werd gecompleteerd door uitgever VNU met een stijging van eveneens zo'n 1 procent op 55 euro rond.

VNU maakte vanmorgen bekend samen met uitgever PCM en de Holland Media Groep (HMG) te werken aan een advertentiepagina voor televisie. VNU wil de eigen Internetpagina Spott.nl vanaf deze zomer elke dag via RTL 4 uitzenden. PCM zet rubrieksadvertenties uit dagbladen op de site. Het drietal studeert momenteel op een samenwerking waarin VNU met 40 procent het grootste belang krijgt. PCM en HMG krijgen ieder een belang van 30 procent. Op 31 juli moet de Internetpagina op tv verschijnen onder de naam Spott Multichannel.

De grootste verliezen op het Damrak kwamen vanmorgen andermaal voor rekening van de telecomaandelen en de technologiewaarden, al bleven de koersdalingen in vergelijking met de teruggang op Wall Street beperkt. UPC kreeg opnieuw zware klappen te verduren. Terwijl alle overige fondsen de verliezen wisten te beperken, gleed het aandeel van het geplaagde kabelbedrijf verder af naar een verlies van bijna 10 procent op een koers van 55,10 euro.

Elektronicaconern Philips en softwarebedrijf Baan moesten in de eerste handelsminuten meer dan 7 procent inleveren en stonden tegen de middag op een verlies van ruim 1 procent. Akzo Nobel, DSM, ING en Vendex moesten verliezen van meer dan 3 procent incasseren. Ook Gucci had het zwaar te verduren. Beleggers lieten het aandeel van de producent van luxe goederen massaal links liggen. Zij vrezen dat consumenten na de problemen op Wall Street minder geld zullen uitgeven aan luxe artikelen. Het aandeel Gucci kalfde 6,6 procent af op een koers van 80,85 euro.

De AEX-index noteerde enkele minuten na opening bijna 5 procent lager op een stand van 618 punten. In de loop van de ochtend krabbelde de beursbarometer echter weer op en wist het verlies te beperken tot 2,5 procent op een totaal van 635 punten. De daling van de AEX-index viel beleggers alleszins mee. Een tweede `Zwarte Maandag', vernoemd naar de beurskrach van 1987 als reactie op de forse daling van de Amerikaanse indices, bleef uit.