Feyenoord blijft onder Van Stee asgrauw

Om de harmonie in de verdeelde selectie van Feyenoord te herstellen, offerde Leo Beenhakker zichzelf na de nederlaag tegen FC Utrecht. Het was een laatste wanhoopsdaad van de gelouterde trainer, die de greep op zijn elftal volledig had verloren. Maar ook onder leiding van interim-coach Henk van Stee bleken de zichzelf overschattende vedetten van Feyenoord verlamd door de hen van bovenaf opgelegde druk zich alsnog te kwalificeren voor de Champions League.

Een topclub behoort zich uiteraard te schamen voor het armoedige spel, waarmee De Graafschap gisteravond met 1-0 werd verslagen. Na de val van Beenhakker gelden echter andere wetten in de Kuip. Twee weken geleden mopperde Kees van Wonderen na de remise bij RKC dat Feyenoord zelfs de kleine clubs zijn wil niet kan opleggen. Gisteravond was de middenvelder in extase na zijn fraaie steekpass op de verder onzichtbare spits Julio Cruz, die de debuterende hoofdtrainer Van Stee een kostbare overwinning bezorgde. Lelijk winnen wordt nu wel geaccepteerd in Rotterdam.

De ontlading bij de Feyenoorders na een asgrauwe partij voetbal illustreerde vooral hoe diep de frustraties waren geworteld, nadat de laatste drie duels met Beenhakker aan het roer slechts één punt hadden opgeleverd. Zelfspot kan de tijdelijk tot hoofdtrainer gepromoveerde jeugdcoach Van Stee niet worden ontzegd. ,,Je had toch niet verwacht dat Feyenoord met Van Stee op de bank plotseling one touch voetbal zou spelen?'', zei de voormalige trainer van Sparta en VVV, ironisch. Maar de abrupte wisseling van de wacht bij Feyenoord leidde zelfs niet tot meer bezieling bij de spelers. Veelzeggend was het gebaar van Cruz na zijn bevrijdende treffer in de 62ste minuut. De flegmatieke Argentijn wekte de indruk dat hij per ongeluk één keer op de goede plaats had gestaan. Verder zag Cruz geen reden zijn veertiende doelpunt te vieren, alsof hij wel in rouwstemming verkeerde na het afscheid van de trainer, die hem zo lang de hand boven het hoofd had gehouden.

Dinsdag had Beenhakker officieel afscheid genomen van de spelers en de technische staf van Feyenoord. Hij had daarbij de wens uitgesproken dat zijn vertrek het beoogde effect zou hebben, want technisch-directeur Rob Baan had de spelersgroep al voorgehouden dat er meer koppen gaan rollen als Feyenoord zich dit seizoen niet voor de Champions League plaatst. Ondanks de miljoeneninkomsten uit de huidige editie, kan de Rotterdamse club zich alleen versterken als het zich wederom bij de Europese elite weet te scharen. ,,De druk ligt bij de spelers, dat beseffen ze dondersgoed'', zei Van Stee gisteravond.

Die stress waarde gisteravond als een virus door het elftal, want de interim-coach van Feyenoord wenste slechts te benadrukken dat zijn spelers een aandoenlijke inzet hadden getoond. Alleen Van Stee had in de eerste helft tegen De Graafschap blijkbaar een elftal gezien dat per se zijn geschonden reputatie wenste op te poetsen. Maar als de van PSV gehuurde middenvelder Robert Fuchs niet een fractie te vroeg had gereageerd op een pass van Eric Viscaal, zou Feyenoord na 33 minuten tegen een achterstand hebben gekeken. Een minuut na het terecht geannuleerde doelpunt van De Graafschap kreeg Fuchs Feyenoord-doelman Jurek Dudek wederom in het vizier. Dit keer schoof hij de bal rakelings langs de paal.

De laffe tactiek van Graafschap-coach Rob McDonald, die vooraf al voor 0-0 had getekend, bezorgde Dudek een rustige tweede helft. Ook Van Stee had voor defensieve zekerheid gekozen door Van Wonderen voor de verdedigers Konterman en Paauwe te posteren en de vleugelspitsen Cairo en Samardzic thuis te laten. In de 4-4-2 formatie, waarin de fletse Kalou weer naast Cruz in de punt van de aanval was opgesteld, had Van Stee geen plaats ingeruimd voor middenvelder Jean-Paul van Gastel.

Maar de tijdelijke regisseur van Feyenoord kietelde `JeePee' gisteravond door hem ,,een voorbeeldige prof te noemen, die ten onrechte wordt miskend''. Volgens Van Stee was Van Gastel door blessures nimmer topfit geweest en hij beloofde hem de laatste vier duels van dit seizoen zeker nog te gebruiken.

Het cynisme van zijn voorganger Beenhakker is Van Stee in elk geval vreemd. Hij strooide na afloop dan ook met complimenten alsof het zo'n kunst was geweest De Graafschap zonder de geblesseerde spits Tumba van scoren af te houden. Maar een week voor de beladen klassieker tegen Ajax telde slechts het resultaat. In arren moede onderwerpt Van Stee zijn pupillen de komende weken aan een cursus overleven in de wetenschap dat alleen hij niets te verliezen heeft.

    • Robèrt Misset