FC Barcelona kansloos tegen degradatieclub

Barcelona heeft afgelopen zaterdag voor de vierde keer op rij verloren. De Spaanse kampioen ging zaterdag tegen degradatiekandidaat Oviedo met 3-0 ten onder, maar had geluk dat koploper Deportivo La Coruña gisteren onderuit ging bij Rayo Vallecano: 2-0.

Barcelona is na de vierde opeenvolgende nederlaag aan de slechtste reeks onder leiding van trainer Van Gaal bezig. Het debacle in Oviedo volgde op eerdere nederlagen tegen Chelsea (3-1, Champions League), Real Mallorca (3-0, competitie) en Atlético Madrid (3-0, Spaanse beker). De achterstand in de competitie op Deportivo blijft met nog vijf duels te spelen vijf punten. Barcelona verloor dit seizoen al elf duels in de competitie en speelde vijf keer gelijk.

Van Gaal gelooft nog steeds in de titelkansen van de Catalaanse club. ,,Het wordt steeds moeilijker, maar het kan nog steeds. In de competitie kunnen we nog vijftien punten verdienen en dan komt Deportivo toch onder druk te staan. We spelen nog op drie fronten mee'', zei Van Gaal.

De druk op de oefenmeester loopt in Spanje steeds verder op. Barcelona-voorzitter Nuñez heeft in een open brief aan supporters zijn vertrouwen in Van Gaal uitgesproken. ,,We moeten met zijn alleen achter de trainer blijven staan'', was de boodschap van de voorzitter.

Uitblinker in de wedstrijd van afgelopen zaterdag was Valdes, de Panamese spits van Oviedo. Hij maakte twee van de drie doelpunten, maar miste een penalty. In de rebound werd de strafschop door Pompei alsnog achter doelman Hesp geschoten. Volgens Van Gaal was de strafschop onterecht toegekend. ,,Frank de Boer zei tegen mij dat hij de bal niet met de hand, maar met het hoofd speelde. De scheidsrechter weigerde echter de grensrechter te raadplegen'', zei de trainer.

Barcelona speelde zaterdag in Oviedo zonder de door Van Gaal buiten de ploeg gehouden Kluivert. De aanvaller was door de coach gestraft omdat hij zich tegen de media negatief had uitgelaten over de speelwijze van Barcelona. De Braziliaan Rivaldo mocht ondanks kritiek wel meedoen.

Het elftal van Barcelona staat morgen in het eigen Nou Camp voor de zware opdracht om Chelsea in de Champions League uit te schakelen. Kluivert, die door Van Gaal inmiddels weer in genade is aangenomen, zal tegen de Londenaren wel weer in de basis staan. Van Gaal is ervan overtuigd dat Barcelona zich voor de halve finale plaatst.

In de Spaanse competitie kwam Real Madrid, dat woensdag in de Champions League tegen Manchester United speelt, op gelijke hoogte met aartsrivaal Barcelona. Real won de uitwedstrijd tegen Zaragoza met 1-0. Raúl benutte een door de Fransman Anelka versierde strafschop.

Deportivo ging in Madrid onderuit tegen de volksclub Rayo Vallecano. De ploeg van Makaay verloor met 2-0 door treffers van Michel en Ferron. Het was al de tiende nederlaag van koploper La Coruña dit seizoen.

In de degradatiezône had Atlético Madrid weinig aan de 2-2 tegen Malaga. Hasselbaink scoorde niet, miste een strafschop en werd vlak voor het einde met een rode kaart van het veld gestuurd. Trainer Hiddink verloor met Betis Sevilla met 3-0 van Espanyol.