Dreiging met islamitisch geweld in Iran

De Iraanse Revolutionaire Garde heeft gisteren gedreigd elke poging om het islamitische systeem in Iran te ondermijnen, met ,,islamitisch geweld'' te beantwoorden.

De waarschuwing van de Revolutionaire Garde, waakhond van de Islamitische Revolutie, volgde op een uitspraak van Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei dat geweld om islamitische instellingen te beschermen wettig is.

De Revolutionaire Garde richtte haar waarschuwing tot ,,hen die hervormingen op zijn Amerikaans verdedigen'', een verwijzing naar hervormingsgezinde politici en kranten die vergaande hervormingen en een dialoog met de Verenigde Staten voorstaan. Ayatollah Khamenei, de nummer één in het opmerkelijke Iraanse systeem, onderstreepte vrijdag dat ,,hervormingen op zijn Amerikaans de fundamenten van de islam'' vernietigen.

De Revolutionaire Garde voegde eraan toe: ,,Wij waarschuwen die vijanden binnen het land die de weg bereiden voor buitenlandse overheersing dat wanneer de tijd komt, grote en kleine vijanden de revolutionaire hamer op hun schedel zullen voelen, zodat ze voorgoed zullen ophouden complotten te smeden.'' ,,Verraders en reactionairen hebben opnieuw de kop opgestoken, als een kwaadaardige tumor, en spreken van een einde aan de revolutie en eliminatie van de islam'', aldus het communiqué. ,,Maar (islamitische revolutionairen) zijn aanwezig in elk huis en elk steegje, en zij zijn nog steeds veel waard.''

Westerse militaire analisten zeggen dat de Revolutionaire Garde ongeveer 150.000 man telt. Zij is na de Islamitische Revolutie van 1979 gevormd als tegenwicht tegen het apolitieke leger, en functioneert nog steeds als zodanig. Opperste Leider Khamenei is opperbevelhebber van leger en Garde. Hoewel de top van de Revolutionaire Garde zeer conservatieve denkbeelden verwoordt, zijn onder de manschappen veel aanhangers van de liberale president van Iran, Mohammad Khatami.

Hervormers zijn in Iran in opmars sinds in 1997 Khatami als president werd gekozen. Afgelopen februari wonnen hervormingsgezinde politici de eerste ronde van de parlementsverkiezingen met overmacht. De conservatieve raad van Hoeders van de Grondwet heeft de afgelopen weken echter in een tegenoffensief de verkiezing van hervormingsgezinde kandidaten in verscheidene kiesdistricten ongeldig verklaard, onder fel protest van hun kiezers. In de stad Rasht kwam het zaterdag tot rellen. De Raad heeft inmiddels de stembussen van het district Groot-Teheran gevorderd, waar 29 hervormingsgezinde kandidaten zijn gekozen.