DOELGROEP: ALLOCHTONEN

,,Er werken 40 journalisten bij Radio Rijnmond en niet een daarvan is allochtoon. Het is een soort Radio Oranje en dat terwijl ze zeggen programma's te maken voor heel Rotterdam, een stad waarvan de helft van de bevolking bestaat uit allochtonen.''

Gekrenkt rechtvaardigheidsgevoel klinkt door in Brahim Bourziks (foto) stem als hij het heeft over het Rotterdamse radiolandschap, dat wordt gedomineerd door Radio Rijnmond en Stadsradio Rotterdam. Acht jaar geleden besloot hij wat aan de situatie te doen en richtte hij de Migranten Omroep Rotterdam (MOR) op. Sinds 1994 zendt het station 38 uur per week uit, verspreid over zeven dagen. De programma's – de helft in het Nederlands, de andere helft in het Marokkaans, Turks of Koerdisch – worden gemaakt door 38 vrijwilligers en banenpoolers van 9 nationaliteiten. Geld voor professionele arbeidskrachten is er niet. Jaarlijks ontvangt de omroep 170 duizend gulden subsidie – een schijntje vergeleken met de 5 miljoen van Radio Rijnmond.

Dat weerhoudt Bourzik en zijn collega's er niet van een breed scala aan programma's aan te bieden. ,,Natuurlijk programmeren we wereldmuziek en amusement maar de nadruk ligt wel op informatie en nieuws. En dat zo breed mogelijk: van `hoe gebruik je een condoom' tot een brede discussie over hoofddoekjes of een reportage over stress op de werkvloer. Op zondag hebben we Ontmoeting, een programma waarin een uur lang met een gast gesproken wordt over de multiculturele samenleving. Raadsleden en Tweede Kamer-leden zijn al te gast geweest, zelfs Hans Janmaat van de Centrum Democraten.''

Volgens een onderzoek van twee jaar geleden bereikt de MOR een flink deel van de Rotterdamse populatie, van 21% onder de Marokkanen tot 4% van de autochtone Nederlanders. Maar dat percentage kan volgens Bourzik vele malen hoger liggen. ,,Omdat we alleen via de kabel te beluisteren zijn, hebben we een beperkter bereik dan wanneer we een etherfrequentie zouden hebben. Maar luisteraars weten ons wel te vinden. Toen we laatst vrijkaartjes weggaven voor een concert, waren we ze binnen een dag weg. Toch hoop ik dat als staatssecretaris Van der Ploeg binnenkort de etherfrequenties weer gaat verdelen, hij ons niet vergeet!''

(Tekst Edo Dijksterhuis, foto Bas Czerwinski)

    • Edo Dijksterhuis