Damrak houdt schade beperkt

Europese effectenbeurzen hebben de schade vanmorgen beperkt gehouden ondanks dramatische koersdalingen in de Verenigde Staten en Japan. De Amsterdamse beurs noteerde rond de middag een verlies van ruim twee procent. De beurzen in Azië, vanmorgen rond tien uur Nederlandse tijd gesloten, noteerden wel een zware koersval. In Japan, Hongkong en Maleisië daalden de koersen met vijf tot acht procent.

De beurs van Zuid-Korea ging zelfs met 12 procent onderuit. De dalingen van de graadmeters voor de beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs bleven beperkt tot zo'n drie procent.

In Amsterdam overheerste vanmorgen de opluchting: ,,We zijn niet in de buurt geweest van een automatische onderbreking van de handel'', zegt een woordvoerder van de beurs. Zo'n handelsonderbreking wordt toegepast bij zeer heftige koersbewegingen.

Volgens de beurs is het in Amsterdam relatief rustig omdat beleggers na de klap op Wall Street, afgelopen vrijdag, een paar nachtjes hebben kunnen slapen. ,,De nieuwe economie blijft'', verklaarde eerder op de ochtend AEX-directeur George Möller. ,,Er is alleen wat lucht uit.''

Veel geplande beursintroducties worden vooralsnog doorgezet. Internetdochter T-Online van Deutsche Telecom had een naar omstandigheden succesvolle eerste handelsdag. In de loop van de ochtend liep de koers van het aandeel op tot bijna 33 euro in vergelijking met de 27 euro waarvoor beleggers het aandeel bij inschrijving hebben kunnen kopen.

De Duitse minister van Financiën, Hans Eichel, zei in een persconferentie naar aanleiding van de beursintroductie dat hij de huidige paniek op de beursvloeren niet terecht vindt. De economische fundamenten in de Verenigde Staten en Europa zijn volgens hem goed. ,,Er is geen enkele reden tot ongerustheid'', aldus Eichel.

Bestuursvoorzitter M. de Hond van Internetparticipatiemaatschappij Newconomy verklaarde vanmorgen dat hij ,,vol vertrouwen'' is over de beursgang van zijn bedrijf, donderdag aanstaande. Met het management van Newconomy maakt De Hond een rondgang langs institutionele beleggers in de Verenigde Staten, Parijs en Londen om hen te interesseren voor de inschrijving op aandelen van zijn bedrijf.

In Amsterdam beperkten technologiefondsen als Philips en ASM Lithography (chipmachines) vanmorgen het verlies tot enkele procenten. Tegen het middaguur kwam het aandeel ASML zelfs op winst te staan. Alleen UPC (kabelmaatschappijen) ging zwaar onderuit met een koersdaling van ongeveer tien procent. Handelaren zien met spanning uit naar de opening vanmiddag van de Amerikaanse beurzen Nasdaq en Wall Street die voor het weekeinde de aanzet gaven voor mondiale koersdalingen met een verlies van respectievelijk bijna tien en ruim vijf procent.

De eerste indicatie voor de koersen op de Amerikaanse beurzen was vanochtend positief. Dat blijkt uit de koersontwikkelingen van contracten die vooruitlopen op de situatie van vanmiddag op de Amerikaanse beurzen.

BEURSOVERZICHT: pagina 15