Buikpijn

Wanneer een eenvoudig duel als FC Den Bosch-Ajax de overheid al buikpijn bezorgt, wat staat ons dan bij Euro 2000 te wachten? Een groot feest, weet Klaas de Vries, minister van Binnenlandse Zaken. Net als zijn voorganger Bram Peper wekt hij de indruk de zaken volledig onder controle te hebben. Deze week nog even een bliksembezoekje brengen aan zijn Turkse collega om de dodelijke supportersrellen in Istanbul te evalueren en de bal kan bij wijze van spreken aan het rollen worden gebracht.

Burgemeester Rombouts van Den Bosch weet beter. Eind februari verbood hij de wedstrijd tegen Ajax omdat er van Amsterdamse kant gedemonstreerd zou worden tegen de combi-regeling. De combinatie van entreebewijs en treinkaartje voorkomt dat supporters op eigen houtje naar het stadion van de tegenstander gaan wat bij risicowedstrijden verstandig is. Daartegen protesteerden eerder al Feyenoordfans in Tilburg. Het zou op vreedzame wijze gebeuren, beloofden de organisatoren, maar ondanks het royale begrip van de zo moderne Tilburgse burgemeester Stekelenburg ontstond er chaos, werd er flink gevochten en pakte de politie 236 `chaoten' op.

In Den Bosch zou de actie tegen de `onmenselijke' wijze van supportersvervoer dunnetjes worden overgedaan. ,,Maar niet in mijn stad'', besliste Rombouts. De wedstrijd werd eerst naar 4 april en vervolgens naar 12 april uitgesteld. Maar die dag kwam Ajax slecht uit want de honderdjarige deed in de Rai door middel van een revue aan openbare zelfkastijding. Waarvoor hulde. Omdat de wedstrijd toch doorgang moet vinden, werd naar 19 april uitgeweken met de aftrap om 18.00 uur.

Er mag echter in de buurt van het stadion geen actie worden gevoerd tegen de combi-regeling, heeft de burgemeester bepaald. De Onafhankelijke Fanclub Ajax vecht dat vandaag in een kort geding aan en weet zich `moreel' gesteund door supportersgroepen van FC Utrecht, NAC en Feyenoord. Op de barricaden, roepen ook zij. Die van Utrecht hebben zelfs brutaalweg aangekondigd de A2 langdurig te blokkeren, dus dat belooft in het spitsuur een recordfile te worden. Rellen en vernielingen kunnen niet uitblijven, beseft ook de KNVB, die zoals gebruikelijk in dit soort zaken Gods water over Gods akker laat lopen.

Het zou natuurlijk een mooie gelegenheid zijn om de nieuwe wet toe te passen, die van de bestuurlijke ophouding. Mensengroepen kunnen dankzij die wet tijdens het EK worden opgepakt en een etmaal vastgehouden omdat ze mogelijk op rellen uit zijn. Een probleem is waar precies die potentiële vandalen op te bergen. Voor een cel komen ze eigenlijk niet in aanmerking, want ze hebben nog geen misdrijf gepleegd. Trouwens, cellen zijn nauwelijks beschikbaar.

Rotterdam is de enige stad die een geschikt pand heeft gevonden dat aan de door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) vastgestelde eisen voldoet. Het is een voormalig bankgebouw, geschikt om honderden gefrustreerde voetbalfans te huisvesten. Er is telefoon, er zijn toiletten en douches en er kunnen slaapplaatsen worden gecreëerd.

De VNG heeft aan alle gemeenten een brief gestuurd met de opdracht geschikte accommodaties te vinden. Kazernes, schoolgebouwen en sporthallen komen in aanmerking om als onderkomen voor lastige EK-gangers te dienen, maar veel respons is er niet. Zo weigeren scholen lokalen bloot te stellen aan de agressie van `bezoekers'. Die mensen zijn dus veel moeilijker onder te brengen dan men dacht. Dat het in Rotterdam is gelukt een afgedankt bankgebouw te huren, is een meevaller. Om de nieuwe wet in de praktijk te kunnen brengen lijkt veel speurwerk noodzakelijk.

Het plan om de politie tijdens het EK met pepperspray uit te rusten kan ook in de prullenmand. Volgens De Vries zijn er maar 1.500 agenten die met het apparaat kunnen omgaan. De anderen zouden de kunst ook moeten beheersen, maar dat is niet het geval. Al met al mankeert er nogal wat aan de manier waarop de overheid zich op het voetbalfeest voorbereidt. De veelgehoorde opmerking ,,Wij zijn er klaar voor'', moet met een korrel zout worden genomen.

    • Ben de Graaf