Beurzen openen met fors verlies

De toonaangevende Europese effectenbeurzen zijn vanmorgen zonder uitzondering fors lager geopend. De beurzen van Londen en Frankfurt leverden in de eerste handelsminuten ongeveer 4 procent in.

De stemming op de Parijse beursvloer was nog somberder dan in de rest van Europa. De CAC-index liet even na opening een verlies van ruim 5 procent optekenen. De dalingen op de overige Europese beurzen varieerden van 3 tot 4 procent. De koersdalingen in Europa en Azië kwamen niet als een verrassing. Beleggers waren bedacht op een forse teruggang als gevolg van de aanhoudende malaise op de beursvloer in New York. Door tegenvallende cijfers van de Amerikaanse consumentenprijzen en een dreigende toename van de inflatie kwamen de aandelenkoersen van Wall Street afgelopen vrijdag in een soort vrije val terecht.

De toonaangevende Dow-Jonesindex leverde vlak voor het weekeinde bijna 6 procent in, de technologiezware Nasdaq ging bijna 10 procent naar beneden. In het laatste handelsverlies liet de Nasdaq zelfs nog even een daling van 11 procent optekenen, het grootste verlies ooit. De handelaren in New York vreesden een renteverhoging van de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, en deden hun aandelen massaal van de hand. Die verkooplust sloeg vanmorgen zoals verwacht over naar de effectenbeurzen in Europa. De dalingen van de Europese indices vielen de meeste beleggers eigenlijk nog mee. ,,Het wachten is op de opening van Wall Street later vandaag'', zei een Britse analist vanmorgen. ,,We hebben pas echt een probleem als de flink gedaalde aandelenkoersen de Amerikaanse beleggers niet snel tot kopen aanzetten.''

De Amerikaanse Nasdaq, waarin veel vertegenwoordigers van de Nieuwe Economie zijn opgenomen, verloor afgelopen week meer dan een kwart van zijn waarde. En dat had zijn weerslag op de hightechfondsen in Europa. Onder aanvoering van de technologiewaarden en de telecomaandelen duikelde de Londense FTSE-index vanmorgen voor het eerst sinds oktober vorig jaar onder de grens van 6000 punten. De beursgraadmeter verloor in het eerste handelsuur 255 punten op een stand van 5943 punten.

De hightech-gerelateerde fondsen namen ook in Duitsland en Frankrijk het grootste deel van de dalingen van de aandelenkoersen voor hun rekening. De beursgang van T-Online in Frankfurt verliep vanmorgen opvallend genoeg zonder problemen.

Mar de optimisten kregen vanochtend uiteindelijk gelijk. De Amsterdamse beurs ging weliswaar flink omlaag, maar een Zwarte Maandag werd het niet. Om tien uur, na een uur wild handelen, stelden handelaren opgelucht vast dat er zelfs van een minikrach geen sprake was. Bij aanvang was de stemming even om te snijden, omdat handelaren, die na de koersval in de VS waren uitgegaan van een daling in Amsterdam van 4 procent, argwanend keken naar het Verre Oosten. De handel putte ook hoop uit de samenstelling van de AEX-index, waarin de hightech-waarden wel belangrijk, maar niet overheersend zijn.

Rond tien uur was de lichte vrees die er hier en daar nog heerste op de beursvloer omgeslagen in tevredenheid. ,,Voorlopig kan ons niets meer gebeuren'', aldus een handelaar.