Beurscorrecties

HET WAS EEN SOMBERE maandag op de effectenbeurzen wereldwijd. Met procenten tegelijk zakten vanmorgen de koersen in het Verre Oosten en Europa, nadat afgelopen vrijdag in New York de marsroute voor de koersen was bepaald. En die was steil naar beneden. De Nasdaq, de schermenbeurs van de technofondsen, sleurde de New-Yorkse effectenbeurs mee. Ten opzichte van het begin van dit jaar staat de Nasdaq nu ruim achttien procent lager, de Dow Jones ruim tien procent.

Forse beurscorrecties hebben zich het afgelopen decennium regelmatig voorgedaan. De gecombineerde Azië-Rusland crisis en het spectaculaire bankroet van een Amerikaans speculatiefonds leidden in september 1998 tot paniek op de beurzen. Maar het herstel kwam steeds sneller dan verwacht. Nu spelen er andere onzekerheden. Is dit het einde, of het begin van het einde van de hausse die nu al jaren zorgt voor economische euforie, optimisme en uitbundige bestedingen? Of is het een wenselijke, gezonde correctie op een uit de hand gelopen koersexplosie, een luchtbel die werd gevoed door overspannen verwachtingen, massapsychologie en te ruime geldverstrekking van de centrale banken rond de millenniumwisseling? En: is dit het afscheid van de Internet- en telecombedrijven en het einde van de zegeningen van de `nieuwe economie'?

De economische situatie in de wereld is robuust. Vrijwel overal trekt de economie aan. Paradoxaal genoeg vorm de onstuitbare groei van de Amerikaanse economie nu de belangrijkste bedreiging van de stabiliteit op de beurzen. De Amerikaanse inflatiecijfers die vrijdag de koersval inluidden, waren een aanwijzing dat negen jaar van economische groei zich beginnen te vertalen in oplopende prijzen. Dit kan betekenen dat het voorgespiegelde paradijs van de nieuwe economie – hoge groei zònder inflatie – bezig is achter de horizon te verdwijnen. Met andere woorden: ook al zorgt de dotcom-revolutie voor een hoger niveau van productiviteit, de inflatie is niet dood en de oververhitting leeft. Het aloude antwoord van centrale bankiers op inflatiedreiging luidt renteverhogingen en dat vooruitzicht jaagt de beurzen de stuipen op het lijf.

DE NIEUWE ECONOMIE van de high tech-bedrijven in Internet en telecom houdt hiermee niet op te bestaan. Integendeel. De effecten van de nieuwe technologieën zullen hun doorwerking in de gevestigde economie blijven behouden. Maar één element is door de scherpe koersdalingen wél veranderd. Nieuwe bedrijven, de start ups, maken er een gewoonte van personeel en financiers aan te trekken met aandelenopties. Als het bedrijf een succes wordt en naar de beurs gaat, lopen ze binnen. Deze aantrekkingskracht dreigt bij de huidige stand van de beurskoersen verloren te gaan. Met het nieuwste van het nieuwste valt minder snel extreem veel geld te verdienen.

Dat is geen ramp en het tast zeker niet de economische fundamenten aan. De vooruitzichten blijven gunstig, zoals de ministers van Financiën en de centrale bankiers van de Groep van Zeven, de belangrijkste economieën, in het weekeinde in Washington nog eens bekrachtigden. Een forse correctie brengt de beurskoersen naar beneden van stratosferische hoogten, maar daarmee valt de hemel nog niet op de aarde.