Belgrado trekt zich niets aan van demonstratie oppositie

De Servische regering is niet van zins toe te geven aan de eis van de oppositie, vrijdagavond in Belgrado ondersteund door 70.000 tot 100.000 demonstranten, om de parlementsverkiezingen te vervroegen.

De Servische minister van Informatie, Aleksandar Vucic, maakte zaterdag duidelijk dat het regime niet zal toegeven aan de eis van de oppositie en niet onder de indruk is van de demonstratie. ,,Noch de Servische regering, noch het parlement, noch enig ander staatsorgaan is een radiostation dat verzoeknummers ten gehore brengt en verkiezingen uitschrijft naar iemands grillen'', aldus de minister. Hij zei op de massademonstratie van de oppositie van vrijdagavond ,,niets intelligents'' te hebben gehoord. De opkomst bij de demonstratie was volgens de minister bovendien zo klein dat ,,is aangetoond dat het volk de pro-Amerikaanse partijen niet vertrouwt''. Volgens Vucic is duidelijk dat de regeringspartijen verkiezingen zullen winnen.

Het bewind heeft via de media die het controleert en prominente woordvoerders de leiders van de zestien oppositiegroepen uitgescholden. De staatsradio beschreef de massademonstratie als ,,onbetekenend''. Mirjana Markovic, de vrouw van de Joegoslavische president Miloševic en leider van de neo-communistische partij JUL, omschreef de leiders van de oppositiepartijen als ,,monsterlijke voorstanders van geweld en van de volledige oorlog tegen hun politieke oppenenten''.

De oppositie zelf is uiterst tevreden over de opkomst bij de betoging. Vuk Draškovic, leider van de Servische Vernieuwingsbeweging SPO, oordeelde dat ,,het volk de psychologische barrière van de angst'' achter zich heeft gelaten. De oppositie, zei hij, is voor een vreedzame overgang naar een nieuw bewind, maar ,,is nu bereid zich te verdedigen tegen het staatsterrorisme van Miloševic''.

Doel van de Servische oppositie is een vervroeging van de Servische parlementsverkiezingen, die voor 2001 op het programma staan.

Voor de herfst van dit jaar – een datum is er nog niet – staan gemeenteraadsverkiezingen en verkiezingen voor het federale Joegoslavische parlement (in Servië en de zusterrepubliek Montenegro) op het programma.