AAFJE HEYNIS

De nieuwe Aafje is uit! Haar cd Portret van Aafje Heynis werd uitgeroepen tot `cd van het jaar 1998'. Voor haar cd met muziek van Bach, Händel en Brahms kreeg ze vorig jaar een gouden cd, nadat er 15.000 waren verkocht. En Aafjes laatste cd Dank sei Dir Herr (1999) stond met stip in de populaire Top 40. Dus waarom zou dat niet gebeuren met Auf, auf, mein Herz, mit Freuden?

Daar zijn wel een paar redenen voor te bedenken. Dank sei Dir Herr was al `Het beste van Aafje Heynis' en dat is niet meer te overtreffen, want Aafje, die 2 mei haar 76ste verjaardag hoopt te vieren, stopte in 1983 met optreden. De `nieuwe' Aafje is ook de oude Aafje, uit de periode 1957-1965. Eigentijds aan Aafje is wel haar internetsite www.aafjeheynis.nl

Dan is er het repertoire van Auf, auf, mein Herz mit Freuden. Het is puur christelijk (beter: `gristelijk'). Voor een deel van haar publiek zal het schokkend zijn in het cd-boekje met twee interviews en teksten, te lezen dat de Aafje nu katholiek is. In de Hervormde Kerk vond ze het niet meer en toen hoorde ze tijdens het winkelen in Laren de klokken van de roomse basiliek luiden. ,,Ik heb mijn vrachtje koolraapjes en toestanden in de auto gelegd, en ben de kerk binnengegaan. (-) En toen wist ik het:, ja, hier is het voor mij, hier word ik weer in staat gesteld deel te hebben aan de godsdienstoefening.''

Vijf van de 24 nummers, waaronder het titellied, zijn van Bach, dus altijd goed. Dan zijn er enkele evergreens, zoals Jezus' bloemhof (`Heer Jezus heeft een hofken daar schoon bloemkens staan'), In den hemel is enen dans en Valerius' Here, kere van ons af. De meeste andere nummers zijn afkomstig uit de oude bundel met Psalmen en gezangen van de Ned. Herv. Kerk. Strenge gereformeerde bonders zingen die gezangen niet, omdat ze geen bijbelse teksten zijn.

Men moet echt iets hebben met dit repertoire, begeleid door pianist Felix de Nobel en organist Simon C. Jansen. Ze zingt tot de Heer en wij mogen meeluisteren.

Aafje Heynis: Auf, auf, mein Herz, mit Freuden (Philips 464 547-2)

    • Kasper Jansen