Van Gaal straft Kluivert

Barcelona-spits Patrick Kluivert heeft het voorlopig verbruid bij coach Louis van Gaal. Vanwege zijn kritiek op de trainer werd de 23-jarige aanvaller tijdelijk uit de selectie gezet. Kluivert mist daardoor de wedstrijd vanavond tegen degradatiekandidaat Real Oviedo.

Kluivert speelde met Barcelona een drietal teleurstellende wedstrijden tegen Chelsea (1-3), Real Mallorca (0-3) en Atletico Madrid (0-3). In de Spaanse media deed de voormalige Ajacied een aantal kritische uitlatingen, die bij Van Gaal verkeerd zijn gevallen. ,,Het is waar dat de relatie tussen Van Gaal en de spelers voor verbetering vatbaar is'', vertelde Kluivert gisteren geciteerd aan het Spaanse blad Sport. ,,Zeker op dit moment.'' Ook bij een radiostation uitte Kluivert zijn omgenoegen over de situatie bij Barcelona.

Tegenover de Spaanse media reageerde Van Gaal mild op de uitlatingen van Kluivert. ,,Ik denk niet dat het zijn bedoeling was om de zaken negatief te beïnvloeden'', zei Van Gaal. ,,Ik ken Patrick al vele jaren. Maar ook een speler van zijn leeftijd moet weten wanneer hij al dan niet uitspraken kan doen. Ik heb tot nu toe niet veel met hem gesproken. Kluivert had moeten beseffen dat dit niet het juiste moment was om naar buiten te treden.''

Van Gaal hamerde deze week in het openbaar nog op meer discipline bij zijn spelers. Na het echec in de bekerwedstrijd tegen Atletico Madrid concludeerde de onthutste Van Gaal dat zijn elftal te weinig agressiviteit had getoond. Dani neemt tegen Oviedo de basisplaats van Kluivert over. Met vijf punten achterstand op koloper Deportivo La Coruna moet Barcelona winnen om een kans te behouden op titelprolongatie. Met een schuin oog kijkt ook Real Betis Sevilla-coach Guus Hiddink naar de verrichtingen van Barcelona. Oviedo is momenteel de belangrijkste concurrent van Betis in de strijd tegen degradatie uit de Primera Division.