Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Netwerk. Reportage over zwarte scholen in Canada waarvan de prestaties beter zijn dat op de witte. Verder aandacht voor de internet-economie. Heeft deze bedrijfstak een gouden toekomst? Ned.1, 20.23-20.55u.

Lopende zaken. In aansluiting op het laatste deel van de reeks Lotsverbetering komen succesvolle allochtone jongeren aan het woord. Waarom lukt hen dat en welke factoren hebben daarbij geholpen? Ned.3, 22.10-22.40u.

DOCUMENTAIRES

Opgelucht. Eerste aflevering van een serie over het omgaan met ademhalingproblemen. Chronische luchtwegaandoeningen zijn vaak onberekenbaar en veelal onzichtbaar voor anderen. Mensen die hieraan lijden hebben dan ook vaak te maken met onbegrip en verwarring. TV2, 18.05-18.30u.

Andere tijden. Direct na de Tweede Wereldoorlog werden in Nederland duizenden `foute' landgenoten in kampen opgesloten, in afwachting van hun berechting. SS'ers kwamen voornamelijk in De Harskamp op de Veluwe terecht. Over hoe ze daar behandeld en soms mishandeld werden. Verder praat de voormalig ambassadeur Coen Stork over de gewonde ziel van Roemenië. Ned.3, 20.10-20.45u.

Lotsverbetering. Slot van een drieluik over de leerlingen van het VMBO (Voorbereidend Middelbaar Beroeps Onderwijs) op Het Montessori College Oost in Amsterdam. In deze aflevering zoeken de leerlingen van het vierde jaar een stageplaats. Ned.3, 20.45-22.10u.

PRAATPROGRAMMA

Kwestie van kiezen. Gesprek met zanger, cabaretier en acteur Thomas Acda over o.a. het duo Acda en De Munnik. RTL4, 23.00-23.40u.

Van de schoonheid en de troost. Wim Kayzer praat met de sopraan Catherine Bott die voor haar troost dingen koopt, Bruintje Beer leest of sushi eet. Ned.3, 23.10-0.17u.

Het laatste oor. Discussie over de politieke macht van de koningin met CDA'er Joop Wijn, hoogleraar filosoof Paul Cliteur en commentator Maarten van Rossem. Veronica, 0.00-0.40u.

SPORT

Studio sport. Rechtstreeks verslag van de marathon van Rotterdam en de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik. Oud-marathonloper Marti ten Kate is co-commentator. TV2, 11.50-17.27u.

KUNST

De plantage. Schrijver en scenarist Jaap Scholten praat over zijn roman Morgenster en documentairemaakster Hillie Molenaar over haar nieuwe film The Daily Nation waarin ze de gelijknamige Keniase krant portretteert. Ned.3, 17.00-18.00u.

Close-up. Over de Azteken die een verbod op marteling hadden en rechten instelden voor vrouwen op het gebied van erfenis- en eigendom. Ned.1, 18.33-19.29u.

FILM

Astérix et Cleopatra (René Goscinny & Albert Uderzo, 1968, Frankrijk/België). Tweede, relatief geslaagde tekenfilm met de dikke en de dunne Galliër, pleegt desondanks de liefhebbers van de stripalbums andermaal teleur te stellen. RTL4, 13.30-14.50u., onderbroken door reclame.

Look Who's Talking Too (Amy Heckerling, 1991, VS). Haastig vervolg op de succeskomedie uit 1989, waarin de baby van John Travolta en Kirstie Alley zijn gedachten uitte via de voice-over van Bruce Willis. Nu krijgt hij er een zusje bij, met de innerlijke stem van Roseanna Barr. VRT, 13.30-14.45u.

Bis wir uns wiedersehen (Gustav Ucicky, 1952, West-Duitsland). Rond het duo Maria Schell en O.W. Fischer gecentreerde tear jerker over liefde tussen ongeneeslijk zieke vrouw en voortvluchtige man. ZDF, 14.00-15.25u., zwart-wit.

Best Man: `Best Boy' and All of Us Twenty Years Later (Ira Wohl, 1997, VS). In vervolg op met Oscar bekroonde documentaire Best Boy (1980) keert regisseur Wohl terug naar zijn nu 70 jaar oude, verstandelijk gehandicapte neef Philly. Joodse religieuze traditie is gepromoveerd tot hoofdonderwerp. Ned.3, 14.04-15.31u.

The Mirror Crack'd (Guy Hamilton, 1980, Engeland). Derde van moderne en grootscheepse Agatha Christie-verfilmingen maakt handig gebruik van de reputaties van aanwezige sterren als Elizabeth Taylor, Kim Novak, Rock Hudson en Tony Curtis. Angela Lansbury ontraadselt als Miss Marple de mislukte moordaanslag op een Hollywooddiva op het Britse platteland. Net5, 20.30-22.30u., met reclame.

The Last Seduction (John Dahl, 1994, VS). Eigentijdse film noir speelt wat stijfjes met de genreconventies en vertoont Linda Fiorentino als femme fatale van de jaren negentig, vervuld van minachting voor de slappe, kneedbare mannen om haar heen. Veronica, 21.35-23.35u., onderbroken door reclame.

Flodder in Amerika! (Dick Maas, 1992, Nederland). Duur vervolg op megahit uit 1986 biedt dubbele portie van hetzelfde, al is Maas met zwarte humor wat zuiniger omgesprongen. Scenario berust op stokoude kluchtconventies: identiteitsverwisselingen, de compromittering van hoogwaardigheidsbekleders, frontaal bloot en functioneel braken. Met Nelly Frijda, Huub Stapel, Tatjana Simic. Fox, 22.00-0.10u., onderbroken door reclame.

. La 317ème section (Pierre Schoendoerffer, 1965, Frankrijk). Oprechte, op eigen ervaringen als oorlogsverslaggever gebaseerde, semi-documentaire reconstructie van de aftocht van Franse soldaten in Indo-China anno 1954. TV5, 22.15-23.45u.

. Hollow Reed (Angela Pope, 1996, Engeland/Duitsland). Niet-schematische psychologische bijna-thriller van de Britse Pope over het vermoeden van kindermishandeling door de stiefvader van een negenjarige jongen. Het kind zwijgt, de moeder is blind, de stiefvader dreigt, de homoseksuele vader tracht in te grijpen. Heel mooie hoofdrollen van Joely Richardson, Martin Donovan en de jonge Sam Bould. ARD, 0.05-1.45u., tweetalig.

. Josh and S.A.M. (Billy Weber, 1993, VS). Verdienstelijke familiefilm over de eenzaamheid van kinderen en hun vernuft in het vinden van oplossingen. Een road movie waarin twee broertjes het hazenpad kiezen omdat ze het gevoel hebben dat er met hen gesold wordt door hun gescheiden ouders. Maandag, BBC2, 12.00-13.30u.

Salsa (Boaz Davidson, 1988, VS). Op succes van Dirty Dancing voortbordurende dansfilm over ambities en amoureuze dilemma's van automonteur Bobby Rosa. Maandag, SBS6, 14.35-16.10u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Fluke (Carlo Carlei, 1995, VS). ZDF, 15.25-17.00u.; Hide in Plain Sight (James Caan, 1980, VS). ARD, 1.55-3.25u.