Scheringa op korte termijn met DSB naar de beurs

De financiële dienstverlener DSB Groep gaat op korte termijn naar de beurs. DSB, voortgekomen uit het in 1975 opgerichte Buro Frisia, is een conglomeraat van meer dan dertig ondernemingen die zich bezighouden met kredietverlening, verzekeringen, spaarproducten, hypotheken en beleggingen. Het bedrijf mag zich een van de grootste verstrekkers van consumptief krediet van Nederland noemen.

De motor achter DSB Groep is Dirk Scheringa, de eigenzinnige voorzitter van voetbalclub AZ uit Alkmaar en oprichter van de belangrijkste geldschieter Frisia. De kunstverzamelaar en miljardair speelde al langer met de gedachte een beursnotering voor de DSB Groep aan te vragen, maar achtte tot nu toe ,,het moment nog niet rijp''.

Het miljardenbedrijf waagt nu de stap naar het Damrak op het moment dat de renteaftrek op het punt staat te verdwijnen. De door DSB Groep verstrekte consumptieve kredieten konden tot nu toe relatief snel en voordelig worden afgelost door belastingvoordelen.

Volgens de nieuwe fiscale regels, die vanaf volgend jaar gelden, mag de rente niet meer worden afgetrokken. Consumptief lenen wordt dus duurder. Scheringa wilde gisteren niet nog niet ingaan op de voorgenomen beursgang. ,,Aanstaande dinsdag tijdens de presentatie van de jaarcijfers doe ik hier pas uitspraken over.''

DSB Groep is bekend van de merken Frisia Financieringen, Crefinass Topkrediet en Postkrediet. Het conglomeraat beschikt momenteel over zeventien eigen kantoren. De kredietverlening verloopt wordt enerzijds rechtstreeks verzorgd, anderzijds treden DSB-bedrijven op als bemiddelaar voor bijvoorbeeld banken. De Groep heeft inmiddels twaalf eigen Voorschotbanken die de financiering van de bedrijfsactiviteiten verzorgen. Daarnaast beschikt DSB over een eigen bankbedrijf.