Rode Kruis zet stap naar derde embleem

Het Internationaal Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft gisteren de eerste stap gezet naar aanvaarding van een nieuw symbool, een ruit, naast het rode kruis en de rode halve maan. Dit moet leiden tot toetreding van Israel tot de organisatie. Binnen de nieuwe ruit zou de rode ster van David kunnen worden opgenomen, het embleem van de Israelische organisatie. Het Internationale Comité van het Rode Kruis wilde het Israelische symbool tot dusverre niet accepteren – en weerde zo 51 jaar lang de Israelische organisatie – met als argument dat een wildgroei van emblemen en als resultaat verwarring het gevolg zou zijn. Sinds 1863 is het rode kruis als embleem in gebruik. In 1929 werd de rode halve maan goedgekeurd als embleem voor islamitische organisaties. Indertijd werd ook de Iraanse rode leeuw en zon erkend, maar deze werd in 1983 vervangen door een rode halve maan. Ook Kazachstan en Eritrea zijn nog buiten het ICRC gebleven wegens problemen met het embleem. (Reuters, AFP, AP)