Rechercheur met mededogen

Piet Römer is de meest gelauwerde tv-acteur van Nederland. Hij speelde een hoofdrol in drie series die de Televizierring wonnen: Stiefbeen & Zoon (1964), 't Schaep met de vijf poten (1970) en Baantjer (1997). En nog steeds is die politieserie één van de grootste successen op RTL4. Half mei beginnen de opnamen voor het zesde seizoen; de honderdste aflevering komt in zicht. Maar morgenavond is de allereerste aflevering weer te zien, want ook VRT, het eerste Vlaamse net, gaat Baantjer uitzenden.

,,Voor de Vlaamse pers is die aflevering laatst voorvertoond'', zegt Römer, ,,en daarin zag ik ook de allereerste opnamedag weer terug. Nog totaal niet ingespeeld, je ziet alle partijen nog zoeken, heel onwennig allemaal, en bovendien ging ik volkomen de fout in. Ik weet nog, het was een regenachtige dag, we filmden bij het kerkje van Ruigoord, we waren klaar, ik reed naar huis en opeens dacht ik: oh God, ik heb in die scène m'n eigen bril opgehouden in plaats van de bril die ik als rechercheur draag. Dat is een fout waar bij de film zo ongeveer de doodstraf op staat. Ik heb het dan ook aan niemand durven zeggen. Maar blijkbaar ben ik de enige die het heeft gemerkt.''

Vijf jaar geleden begon Baantjer. Het idee een serie te maken naar de boeken van de gelijknamige Amsterdamse rechercheur, was van zoon Peter Römer, hoofd drama bij John de Mol Producties, net als het idee om Piet Römer de hoofdrol te laten spelen. ,,Peter zei dat ze hadden zitten brainstormen over acteurs, dat de ene naam na de andere ter tafel was geweest, en dat hij toen tegen John de Mol had gezegd: ik geloof dat de oplossing om de hoek ligt. En dat John het er meteen mee eens was: oja natúúrlijk, ouwe Piet. Tja, ik heb vijf kinderen en die zijn allemaal op een bepaalde manier in het vak geraakt. We zwemmen in dezelfde vijver en we eten dus van hetzelfde kroos. Maar je zult het altijd nog zèlf moeten doen.''

Wat hem in de rechercheur vooral aanspreekt, zegt Römer, is het mededogen dat de man voor de meeste daders kan opbrengen. ,,Hij vindt dat het recht zijn loop moet hebben, maar tegelijk kan hij begrip hebben voor de reden waarom iemand tot zoiets komt. Hij is geen eenduidig karakter, en dat maakt hem interessanter om te spelen. Ik zou alleen nog wel wat vaker willen laten zien hoe hij zich thuis gedraagt, zodat hij nog iets meer achtergrond krijgt.''

Piet Römer (72) is Baantjer dan ook nog lang niet beu: ,,Sommige acteurs zijn na verloop van tijd uitgekeken op een rol in een serie, omdat ze daardoor één bepaald stempel opgedrukt krijgen. Dan willen ze wel weer eens iets anders gaan doen. Maar voor mij geldt dat gelukkig niet. Ik heb Goldoni en Shakespeare gespeeld, Pinter en Brecht. Als de gelegenheid zich voordoet, doe ik dat met plezier nog eens, maar de ambitie hoef ik niet meer te hebben, want ik heb 't gedáán. Ik heb een prachtige toekomst achter me.''

    • Henk van Gelder