`Politieke invloed Beatrix toestaan'

Koningin Beatrix mag van 72 procent van de Nederlandse bevolking politieke invloed hebben. Dit blijkt uit een opiniepeiling door bureau Interview in opdracht van het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en het televisieprogramma Nova. Ruim de helft van de bevolking meent overigens ook dat de koningin haar plaats als hoofd van de regering kan afstaan.

Ruim de helft van de bevolking, 58 procent, meent dat het staatshoofd haar opvattingen publiekelijk mag maken, aldus de enquête. Het huidige systeem van erfopvolging wordt gesteund door 63 procent van de bevolking; 30 procent is voor een gekozen staatshoofd.

D66-fractievoorzitter De Graaf bepleitte afgelopen week dat de koningin niet langer deel moet uitmaken van de regering. Kiezers van D66, GroenLinks en SP vinden in meerderheid dat de koningin politieke invloed mag hebben. Gemiddeld 64 procent van stemmers op deze partijen heeft die mening. Stemmers op de VVD (87 procent) en het CDA (75 procent) zijn het meest uitgesproken in hun voorkeur voor politieke invloed van het staatshoofd.

D66 heeft ten opzichte van de vorige opiniepeiling marginaal winst geboekt. De partij zou volgens Interview nu negen zetels halen, in maart was dat acht. Ook de VVD en het CDA bleven vrijwel stabiel. De VVD staat net als in maart op 40 zetels; het CDA verliest er één en komt op 30. Ten opzichte van 1998 staan de liberalen op twee zetels winst, het CDA op één. De PvdA blijft onveranderd op 43 zetels; twee minder dan bij de verkiezingen in 1998.

De NOS zal op 28 april een uitgebreid vraaggesprek met koningin Beatrix uitzenden, zo heeft de RVD bevestigd. Het vraaggesprek, afgenomen door Maartje van Weegen, is op 24 maart gemaakt, ruim voordat de discussie over de bevoegdheden van het staatshoofd uitbrak. Voorafgaand aan het interview zendt de NOS een documentaire uit over het twintigjarige koningschap van Beatrix.

Ruim de helft van de Nederlanders vindt de vriendin van kroonprins Willem-Alexander, de Argentijnse Máxima Zorreguieta, sympathiek, aldus een enquête van Bureau Lagendijk uit Apeldoorn. In een eerder onderzoek van hetzelfde bureau was nog een minderheid die mening toegedaan.