Nanny in de woestijn

The Nanny, Fran Drescher... Hoe kun je in godsnaam vertellen waarom dat zo leuk is aan iemand die het nog nooit heeft gezien. En moet ik dat wel proberen? Alleen die stem al is niet te beschrijven. Moet ik weer over joden beginnen? Ben juist zo mijn best aan het doen om te zorgen dat de joden weer gewoon hun vaste stek innemen. Eind april, begin mei, dat is de zendtijd voor de joden. Zo is het al jaren en dat moet zo blijven.

Maar je kunt het niet over The Nanny hebben zonder over joden te praten. New York, bagels, pastrami, het spat allemaal je tv af als je naar The Nanny kijkt. Is het dus alleen maar leuk voor joden? Moeten we 400 miljoen Nanny-cursussen organiseren voor de niet-joodse kijkers? Nee hoor, want Fran Drescher is sowieso leuk. Ja, maar wat dan? Bitcherig, cynisch, berekenend, alles wat een vrouw zo leuk kan maken. Maar ze heeft ook een ruim en goed hart, anders zou ik nog reclame maken voor Nina Brink.

Zou D66 The Nanny niet in kunnen huren om Beatrix in bedwang te houden? `The jewish American princess' temt ijskoningin. Fran just loves ceremonies, dus dat komt wel goed. Hoe lang zal papa Zorreguieta het uithouden bij The Nanny? Ik denk niet dat hij haar humor echt kan waarderen. Dat moet ook wel de slechtst denkbare aanbeveling voor een comedyserie zijn; de foute schoonvader van Alex lacht zich elke keer rot!

Of ze moet aangesteld worden als Nanny van Elian, dat Cubaanse jongetje. Ik weet niet wat er met die jongen gebeuren moet, maar wel dat zij beter voor hem zorgt dan de Cubaanse Cubanen en de Amerikaanse Cubanen. Zou iemand al die gekken kunnen vertellen dat die jongen net zijn moeder heeft verloren? Dat ze op moeten rotten met hun spandoeken en speeches en camera's?

Komende week vieren de joden de uittocht uit Egypte. Ik denk dat de uittocht vooral het werk was van de toenmalige Nanny. Een heel volk dat een man met een stok volgt lijkt me sterk. Maar een vrouw, met die stem en die verschrikkelijke lach geloof ik onmiddellijk. Hoe moet dat geklonken hebben, veertig jaar in de woestijn en dan die schetterende, hijgerige lach. Die zal heel wat matses naar d'r hoofd hebben gekregen.

The Nanny, Net5, elke dag behalve vrijdag en zaterdag rond 20.00u.

    • Raoul Heertje