Opinie

    • Youp van ’t Hek

Maxim@pampa.nl

We reizen een beetje tegen elkaar in. Alex zit in Tokio, jij in Brussel en ik mail je vanuit het jou zo vertrouwde New York. Globeyuppen zijn we. Nog veel dank voor de tips. Dat Peruaanse restaurant vlakbij jouw huis is inderdaad geweldig, zij het dat ik een beetje gek werd van die muziek. Dat weet je niet, maar wij hebben al jaren op alle plekken waar meer dan zes mensen samenkomen van die tokkelende poncho-Inca's. In ieder winkelcentrum, van Spijkenisse tot Oostende, staan 's zaterdags steevast zes indianen met een trommel, een bamboe panfluit, wat gitaren en een hoop ambulante handel. Maar dat kon jij niet weten. Wel zongen ze een ontroerend vrijheidslied over Alejandro Toledo. Biggeltranen op hun verweerde wangen. Blijft mooi: volk dat kritisch is over het staatshoofd.

Vanavond gaan we naar jouw vrienden. Ze klonken door de telefoon al erg aardig. Moest wel lachen dat ze dachten dat Alex koning van België wordt. Voor hen is het namelijk ook een hoop gepriegel op de globe. Met je vinger kan je Nederland en België niet goed uit elkaar houden. Daar heb je een speld voor nodig.

Hoe gaat het op je cursus? Ik moest erg lachen om je eerste woordjes. Vooral toen je verdoving in plaats van verloving zei. Ik vind verdoving beter. Zo treed je ook niet in het gruwelijk, maar in het huwelijk. Hoewel? In jouw geval zal het niet veel schelen. Je trouwt een prima gozer, Alex is echt een schat, maar dat glazen huis met die gietijzeren paleisregels, waarin jullie terecht komen. Je hebt ondertussen begrepen dat je kandidaat-schoonmoeder behoorlijk ter discussie staat. Er wordt gezaagd aan een van de troonpoten. Het gebeurt nog met een nagelvijl, maar toch. Als de troon eenmaal uit balans is, zit hij toch niet meer echt lekker en dat los je niet op met een bierviltje. Er worden de laatste weken steeds meer handjes grind in de hofvijver gegooid en daardoor blijft hij rimpelen. Een stevige kei zou voor alle partijen beter zijn. Het gaat er een beetje om of Trix – en later uiteraard jouw Alex – deel moet blijven uitmaken van de regering. Van mij mag ze, maar dan wil ik ook elke week horen waar ze zich mee bemoeid heeft. In Den Haag Vandaag, Netwerk en Het Buitenhof. En dan ook volle aanvaringen in de Tweede Kamer. Eerlijk gezegd vind ik dat Trix het wel goed doet. Zo las ik dat zij er persoonlijk voor gezorgd heeft dat Elco Brinkman geen minister-president werd. Prima actie. Jij kent die man niet, maar dat kon dus echt niet. Een schuwe gereformeerde jongen met een aquarellerend vrouwtje. Als dat echtpaar ons land had moeten vertegenwoordigen dan had koning Albert al veel eerder een paar omleidingen gekregen. Dus Trix doet het goed, maar ik wil niet dat ze dit soort staatszaken stiekem en achterbaks moet regelen. Dat is ouderwets.

Thom de Graaf heeft de zaak terecht aangekaart en dat het ergens om ging zag je aan de oppositie. Jaap de Hoop Scheffer raakte meteen in paniek. ,,In de papierversnipperaar met dit plan'', riep hij angstig. Hij vertegenwoordigt namelijk al die sullige sukkels waar jullie op Koninginnedag enthousiast naar moeten loeren en die willen niet dat hun sprookje verstoord wordt. Jaap leer je nog wel kennen. Hij raakt ook in paniek als een paar marinemeisjes als grapje hun adelborsten aan een stelletje hitsige Italiaanse matrozen laten zien. Als je wil weten van welk land je koningin wordt dan moet je vooral Jaap en zijn partijgenoten in de gaten houden. Dat zijn de diepgelovige fatsoensrakkers.

Maar goed: wij discussiëren tenminste over onze democratie. Het gaat wel angsthazerig, maar je kan je bek tenminste opentrekken. En daar zijn we trots op. Dit soort zaken werden in jouw vaderland heel anders opgelost. Vaderland is in dit geval geen woordspeling, maar het komt wel goed uit. Zie je sowieso de 29e. Op de televisie! Zwaai je af en toe al voor de spiegel. Vraag aan Marilène advies. Die wuift als een dolle. Raas door New York en snap je overstap nog minder. Neem die Lex toch mee hier naar toe en word gelukkig!

    • Youp van ’t Hek