Lijfwacht Bouterse legt belastende verklaring af

Ook de laatste getuige in de drugszaak tegen Bouterse heeft zijn belastende verklaringen over de rol van de ex-legerleider bij drugshandel gehandhaafd.

De getuige H.R. werd gisteren in de speciaal beveiligde rechtszaal in Rotterdam - vermomd en in een cabine - achter gesloten deuren gehoord door het hof en de advocaat van Bouterse, A. Moszkowicz. H.R. was aanvankelijk anonieme getuige maar door een fout van de rechter-commissaris lekte zijn identiteit uit.

In de Surinaamse krant De Ware Tijd kondigde de Surinaamse juridisch adviseur van Bouterse, R. de Freitas, eerder deze week aan dat H.R. zijn eerder afgelegde verklaring zou intrekken. Volgens De Freitas zou de getuige - een voormalige lijfwacht - zeggen dat hij in ruil voor een verblijfsvergunning een blanco verklaring had getekend die de Haagse politie verder zou hebben ingevuld.Die mededeling van De Freitas bleek gisteren geheel onjuist, bevestigt justitie. De getuige H.R. heeft inmiddels een nieuwe identiteit en wordt permanent beschermd. Hij heeft een civiele procedure tegen de Nederlandse overheid aangespannen en eist schadevergoeding wegens het uitlekken van zijn identiteit.

Alle belastende getuigen hebben de afgelopen twee weken hun eerder afgelegde, voor Bouterse negatieve verklaringen gehandhaafd. Een anonieme getuige wordt mogelijk nog gehoord maar weigert vooralsnog uit angst voor zijn veiligheid voor het hof te verschijnen.

Op grond van het materiaal dat er nu ligt, zal justitie naar alle waarschijnlijkheid opnieuw een maximale straf van zestien jaar tegen Bouterse eisen. De planning van het hof is om het proces in juni af te ronden. In juli vorig jaar werd Bouterse door de Haagse rechtbank veroordeeld tot zestien jaar cel en een geldboete van 4,6 miljoen gulden.