LEONARDO 1452

Vandaag is het 548 jaar geleden dat Leonardo da Vinci werd geboren. Da Vinci was schrijver, filosoof, musicus, schilder, architect, beeldhouwer, vegetariër en uitvinder van onder andere de fiets, kogellager, weegschaal, schaar, het braadspit, oorlogstuig en opvouwbaar 'Renaissance-Ikea' meubilair. Op 31-jarige leeftijd trad hij in dienst van Lodovico Sforza, de hertog van Milaan. Voor de echtgenote van Lodovico, Beatrice d'Este ontwierp hij kastjes om juwelen in te bewaren en bijzettafels voor in de eetzaal. Daar werd gegeten wat op de talrijke jachtpartijen buit werd: wild zwijn, hert, konijn, fazant, eend en kwartel. Leonardo speelde tijdens de diners op zijn luit en vermaakte de gasten met raadseltjes. Voor de hoffeesten ontwierp hij decors en kostuums. Ook bemoeide hij zich met het watermanagement van de hertog en zorgde hij voor een degelijke bevloeiing van de citroen- en sinaasappelbomen in de tuin. Leonardo was tegen het uitzetten van paling in een meertje, omdat die de andere vissen zouden opeten. In een zijn notitieboekjes schreef hij - op rijm – de volgende aanwijzingen voor een gezond leven op: eet alleen wanneer je wilt en eet licht, kauw goed en laat wat je eet goed gekookt en eenvoudig zijn, pas op voor woede, vermijd slechte buien, ga niet 's middags slapen, verdun de wijn met water, drink weinig en niet tussen twee maaltijden en niet op een lege maag, ga regelmatig naar de w.c., doe niet te zware oefeningen, slaap onder een deken, houd het hoofd koel, wees opgewekt, vermijd losbandigheid, let op het dieet. Een recept uit Leonardo's tijd voor panforte, een stevige rijke gevulde `taart'. Bereiding: Meng amandelen, hazelnoten, schilletjes, vijgen, kaneel, nootmuskaat en bloem door elkaar. Verhit in een royale pan de honing en de suiker met 2 eetlepels water. Laat het mengsel karamelliseren. Giet het over het droge mengsel en roer alles met een houten lepel krachtig door elkaar. Schep het in een rond bakblik, waarvan de bodem en zijkanten zijn bedekt met bakpapier. Bak de panforte ongeveer 20 min. in een oven van 180 graden. Laat de taart afkoelen en hard worden. Strooi er dan nog wat poedersuiker over.

    • Anne Scheepmaker