`Kuddegedrag op Wall Street'

Als de neergaande trend eenmaal op gang is gekomen, kan de daling nauwelijks meer worden gestopt. Eerder zal sprake zijn van een versnelling die de aandelenkoersen nog verder omlaag jaagt, doordat steeds meer beleggers hun stukken van de hand doen. Puur kuddegedrag.

Dat stellen enkele Amerikaanse deskundigen in de financiële wereld en de psychologie. ,,Dit is een enorm spel geweest'', aldus een analist in New York toen gisteren zowel de Dow Jones als de Nasdaq hun grootste verlies, gemeten in punten, allertijden beleefde. ,,Iedereen is achter elkaar aan gerend in het geloof van eindeloze vooruitgang in de Nieuwe Economie.''

Het kuddegedrag heeft in de afgelopen jaren de aandelenkoersen flink omhoog gestuwd, maar nu lijkt de ommekeer daar te zijn. Afgelopen week verruilden tal van beleggers hun technologiefondsen voor bedrijven die de Oude Economie vertegenwoordigen. Maar wist de Dow Jones zich in de eerste dagen nog te onttrekken aan de malaise op de Nasdaq, gisteren konden ook de industriefondsen de weelde van de hoge stand niet verdragen.

,,In het momentum van investeren in de aandelenhandel zit zeker een groot deel van waarheid, net als in andere zaken, zoals de mode in muziek of kleding,'' oordeelt Michael Keenan, professor financiën aan de Stern School of Business op de Universiteit van New York. ,,Dat heeft ook voor een deel de toegenomen schommelingen veroorzaakt. Zolang iedereen daaraan meedoet, maakt iedereen daar geld mee, totdat het spel uit is.''

Maar mensen in de kudde handelen niet met hun verstand, zo stelt Kathleen Gurney, psychologe and bestuursvoorzitter van Financial Psychology Corp. ,,Hoe groter de beweging van de markt, hoe groter de kans dat de individuele belegger de trend volgt die al is ingezet.'' Ze vervolgt: ,,Een van de grootste en bekendste psychologische effecten waarvan mensen last kunnen krijgen, is overmoed. De kleine belegger heeft een aandeeltje uitgezocht dat vervolgens omhoog is gegaan en heeft hen het gevoel gekregen dat ze kijk op de zaak hebben.''

,,Zo hebben ze hun eigen capaciteiten leren overschatten,'' verklaart David Hirschleiser, professor financiën aan de Ohio State University. ,,We naderen nu het punt waarop de verwachtingen buiten bereik van de werkelijkheid komt.'' (Reuters)