KOEKOEK! 3

Met genoegen heb ik het artikel `Koekoek!: vogelrijm wordt bevolkt door instrumentalisten en vocalisten' (W&O, 1 april) gelezen. Toch maakt de auteur van dit overigens feilloze proza, de heer D. van Delft een fout. Hij schrijft namelijk dat in `de fonteinen van Rome' van de Italiaanse componist Ottorino Respighi (1879-1936), de zang van de Europese nachtegaal is opgenomen.

Dit is onjuist. Het is waar dat de componist geïnspireerd raakte door de lokzang van de nachtegaal, maar hij verwerkte deze in de `Pini di Roma', de pijnbomen van Rome (1924), het tweede symfonische gedicht uit de zogenoemde `Romeinse cyclus' (Fontane di Roma was de eerste, geschreven in 1917). Aan het einde van deel drie van de pijnbomencyclus (I pini di Gianicolo) is te horen dat Respighi een grammofoonopname van de Europese nachtegaal heeft verwerkt.

    • Christiaan Ganzeboer Oegstgeest