Hockeyers Bloemendaal ondergaan een metamorfose

Vijf dagen na de wanvertoning tegen HGC heeft Bloemendaal de verhoudingen in de Nederlandse hockeycompetitie weer recht gezet. Gooide de regerend landskampioen op de slotdag van de reguliere competitie de eigen reputatie nog te grabbel door met 7-2 onderuit te gaan, in Wassenaar gaf de ploeg van coach Bert Bunnik dezelfde tegenstander gisteren geen schijn van kans in het eerste halve-finaleduel uit de play-offs, 0-3. De tweede ontmoeting uit de best-of-three-reeks, morgen in Bloemendaal, lijkt daardoor nog slechts een formaliteit.

Met het machtsvertoon onderstreepte Bloemendaal andermaal hoe lichtzinnig de ploeg vijf dagen eerder te werk was gegaan. Hoe anders was de metamorfose te verklaren? In geen velden of wegen leek het elftal van gisteren op het armzalige ploegje dat zondag collectief een snipperdag had opgenomen en HGC in een zetel naar de play-offs loodste. Maar van opzet, waar een enkeling zowaar op durfde te zinspelen, was geen sprake, zo benadrukten spelers en begeleiders gisteren. ,,Onze ploeg loopt over van de ervaring, van spelers die alleen voor het echie willen spelen'', herhaalde coach Bunnik gisteren nog maar eens.

Het kind van de rekening, het onfortuinlijke Oranje Zwart, kon het in de nasleep niet nalaten met een beschuldigend vingertje in de richting van Bunnik en de zijnen te wijzen. ,,Beneden alle peil dat Bloemendaal die wedstrijd zo laat lopen'', mopperde coach Michel van den Heuvel. Al te veel indruk maakte die jammerklacht niet, al was het maar omdat de ploeg uit Eindhoven zichzelf in de voeten schoot. In plaats van middenmoter Kampong tot een gelijkspel te verleiden, liet de vice-landskampioen zich met 7-4 ringeloren.

Gisteren liet Bloemendaal er geen twijfel over bestaan wie dit seizoen over de sterkste selectie beschikt. Vastberaden en in hoog tempo schoot de ploeg uit de startblokken. Reeds na tien minuten volgde de beloning, toen Remco van Wijk de tweede strafcorner ongenadig hard via de leggards van HGC-doelman Guus Vogels in het doel ranselde.

Het venijn dat de international in het schot legde was veelzeggend. Hoewel hij dit seizoen al 26 keer raak schoot, is Van Wijk geen schim van de speler die zijn ploeg twaalf maanden geleden naar de finale leidde. Zondag was de 27-jarige spits zelfs volstrekt onzichtbaar. ,,Nu pas dien ik gas te geven'', zo wist hij ditmaal. ,,Zondag hadden wij een off-day. Dat is niet goed te praten, maar wel begrijpelijk, want voor ons stond er niets meer op het spel.''

Harde woorden bleven deze week uit in Bloemendaal, ook al gaf de zeperd tegen HGC daar alle aanleiding toe. ,,Wij zijn geen praatclubje'', aldus Bunnik. ,,Iedereen wist vanavond wat hem te doen stond. Dat hoefde niemand ze in te wrijven.''

Gebrand op een wervelend optreden was met name Jaap-Derk Buma, de enige speler die zondag met slaande deuren vertrok na de afgang tegen HGC. Gisteren nam de licht ontvlambare spits wraak door zowel het tweede (Teun de Nooijer) als het derde (Bart van der Meer) doelpunt voor te bereiden. ,,We waren het aan onze stand verplicht om HGC vandaag van de mat te spelen'', verzuchtte Buma naderhand.

Vooral het derde doelpunt was van grote schoonheid. Na een afgeslagen aanval van HGC pikte De Nooijer de bal op eigen helft op, om vervolgens Van der Meer te lanceren. Die besloot een één-twee aan te gaan met Buma, en kreeg de bal prompt op een presenteerblaadje terug, 0-3. Het doelpunt illustreerde ten overvloede de kracht en de souplesse van Bloemendaal, een van de weinige ploegen uit de hoofdklasse die snelheid aan creativiteit weet te paren.

Een ploeg ook met een kwetsbare plek, zoals Van Wijk naderhand erkende. ,,Als het puntje bij paaltje komt, zijn wij zelf onze grootste tegenstander. Want zodra wij niet honderd procent gemotiveerd zijn, kan iedereen van ons winnen. Gemakzucht is en blijft wat dat betreft de komende periode onze grootste vijand.''

HGC legde die achilleshiel zondag op ondubbelzinnige wijze bloot, maar mocht gisteren blij zijn dat de schade beperkt bleef nadat Bloemendaal na rust een serie kansen om zeep hielp. De selectie van coach Sonja Thomann kan zich verzoenen met de gedachte dat het dit seizoen de enige ploeg is die de regerend landskampioen zes punten afhandig heeft gemaakt. Het is een schrale troost voor een elftal, dat gisteren flair ontbeerde en andermaal gebukt ging onder de afwezigheid van de geblesseerde balvirtuoos Stephan Veen.

    • Mark Hoogstad