Geen seks, maar yoghurt

Dr. Kellogg was niet alleen de bedenker van de cornflakes, hij was ook een gezondheidsgoeroe die aan het eind van de vorige eeuw geheelonthouding en gepofte rijst als religie beleed. ,,Een erectie is de vlaggenstok op uw graf!'' roept hij in de film The Road to Wellville. Geen seks, geen vlees, maar yoghurt en klysma's leiden tot de eeuwige jeugd.

In de slapstick-achtige satire van Alan Parker wordt uitgebreid ingegaan op Dr. Kelloggs obsessie met het darmkanaal – deze bron van al het kwaad dient volgens hem vijf keer per dag hardhandig te worden schoongespoeld. Daarnaast neme men elke dag een elektriciteitsbad, een schuursessie of een triltherapie in zijn beroemde sanatorium, en de bleke mens is weer herboren. De tirannieke Dr. Kellogg (Anthony Hopkins met sikje en hazentanden) heeft zijn kuuroord volgehangen met propagandistische leuzen als `Beware the demons in your stomach' en tikt genoegzaam de maat als zijn volgelingen uitbarsten in een samenzang over de heilzame werking van het kauwen.

Zulke uitwassen van de gezondheidsindustrie lenen zich natuurlijk goed om te ridiculiseren, en dat is precies wat Alan Parker (The Commitments, Angela's Ashes) veelvuldig doet. Hij mikt zijn pijlen echter continu op hetzelfde doelwit, zodat je aan het eind van de film bent lamgeslagen door alle flauwe grappen over lichaamssappen en de ondersteunende hoempapa-muziek.

De acteurs lopen er nogal reddeloos bij. De altijd sterk spelende John Cusack heeft weinig te doen in zijn rol als beginnend ondernemer die een graantje mee wil pikken van de natuurvoedselrage. Bridget Fonda is te koeltjes als vrouw die zich eerst door Kellogg laat meeslepen, maar zich dan vol overgave stort op een `therapeut die de baarmoeder masseert', een eufemisme voor een geile dokter.

De film is tot vervelends toe doordrenkt met dit soort seksuele toespelingen, die net als de lillende biefstukken met vette jus uit het nabijgelegen café een iets te simpel contrast vormen met de rigide levenswijze die Kellogg predikt.

The Road to Wellville (Alan Parker, 1994, GB/VS), zaterdag, BBC2, 0.30-2.25u.

    • Mariska Graveland