Fans van Feyenoord naar Den Bosch

Ook aanhangers van Feyenoord willen komende woensdag naar Den Bosch gaan om bij de competitiewedstrijd FC Den Bosch-Ajax te demonstreren tegen de combi-regeling. Eerder lieten supporters van FC Utrecht en NAC al weten dat zij van plan zijn te komen. De Utrechtenaren willen de A2 langdurig blokkeren, zo hebben ze aangekondigd.

Burgemeester Rombouts van Den Bosch verbood afgelopen dinsdag fans van Ajax bij de ontmoeting van woensdag actie te voeren. Met de demonstratie willen de voetbalfans hun ongenoegen uiten over de in hun ogen onmenselijke manier waarop supporters worden vervoerd.

De supporters van Ajax hebben een kort geding aangespannen tegen de gemeente Den Bosch. Ze eisen dat het verbod om woensdag te demonstreren tegen de combi-kaart wordt ingetrokken. Burgemeester Rombouts heeft die demonstratie verboden, omdat hij bang is voor ongeregeldheden. Het kort geding dient maandagmorgen voor de president van de rechtbank in Den Bosch.

Rombouts heeft er volgens zijn woordvoerder van begin af aan rekening mee gehouden dat woensdag niet alleen supporters van Ajax naar Den Bosch komen. ,,Het vermoeden dat ook andere groeperingen meedoen, was een van de belangrijkste redenen om het verbod uit te vaardigen'', aldus de zegsman.

In een brief aan het gemeentebestuur van Den Bosch heeft de Feyenoord Supportersvereniging gisteren laten weten zich solidair met Ajax te voelen en ondanks het uitgevaardigde verbod toch naar Den Bosch te reizen om te protesteren tegen de combi-regeling.

Die regeling houdt in dat supporters van de bezoekende club bij zogenoemde risicowedstrijden een gecombineerd entreebewijs en treinkaartje moeten kopen. Ze reizen vervolgens gezamenlijk en onder politiebegeleiding naar het stadion.

De combi-regeling wordt volgens de verschillende supportersverenigingen te pas en te onpas gebruikt. De strenge vervoersregeling is alleen bedoeld voor risicowedstrijden. Om duidelijk te maken dat die regeling niet voor iedere wedstrijd uit de kast moet worden gehaald, hebben de supporters van enkele voetbalclubs al verschillende keren demonstraties op touw gezet.

Een betoging van onder anderen Feyenoordsupporters voor het stadion van Willem II en op enkele snelwegen, in februari van dit jaar, liep uit op een confrontatie met de politie.

Bij ongeregeldheden werden toen 236 voetbalfans opgepakt.