`Familie bood vader van Elian geld, huis en baan'

De vader van het Cubaanse jongetje Elian Gonzalez zegt dat zijn familieleden in Miami hem twee miljoen dollar, een huis en een baan hebben aangeboden als hij met zijn zoon in de Verenigde Staten blijft. Dat heeft Juan Miguel Gonzalez gezegd tegen de Amerikaanse ex-senator Dennis DeConcini, die hem donderdagavond in Washington sprak. Vader Gonzalez zou het aanbod hebben verworpen. ,,Ik heb maar één doel: mijn zoon'', zou hij hebben gezegd. ,,Er staat geen prijs op mijn zoon.''

Gonzalez kwam vorige week naar de VS in de verwachting snel met zijn zoon herenigd te worden. Maar de zesjarige Elian verblijft nog steeds in Miami, bij familieleden die koste wat het kost willen voorkomen dat hij teruggaat naar Cuba. Donderdag negeerden ze een officiële opdracht van het ministerie van Justitie om de jongen aan zijn vader of de Amerikaanse autoriteiten over te dragen.

De autoriteiten schrokken er vervolgens voor terug om de jongen tegen de zin van zijn oud-oom, en enkele duizenden demonstranten die zich voor zijn huis hadden verzameld, op te halen. Een volgende tegenslag voor Elians vader was dat advocaten van oud-oom Lazaro Gonzalez in een spoedprocedure bij een hof van beroep een uitspraak wisten af te dwingen, dat de jongen het land niet mag verlaten zolang het hof zich over de kwestie buigt. De advocaten willen dat het hof de Amerikaanse autoriteiten verbiedt om Elian naar Cuba te laten reizen als ze niet kunnen garanderen dat zijn mensenrechten daar gerespecteerd worden.

Gisteren beschuldigde het ministerie van Justitie Lazaro Gonzalez er voor het hof van dat hij ,,vuile handen'' heeft, omdat hij de wet heeft overtreden toen hij donderdag weigerde Elian over te dragen. Justitie vraagt het hof om Lazaro te dwingen de jongen over te dragen aan zijn vader. Lazaro zou het vertrouwen beschaamd hebben dat de Amerikaanse regering in hem stelde, toen ze hem tijdelijke voogdij gaf over de jongen, wiens moeder tijdens hun vlucht uit Cuba is verdronken.

Volgens juristen riskeert de oud-oom dat hij strafrechtelijk wordt vervolgd voor minachting van de rechtbank, als hij ook na een opdracht van het hof blijft weigeren om de jongen over te dragen. Minister van Justitie Janet Reno heeft gezegd dat ze bereid is om naleving van de wet af te dwingen, maar dat het belangrijk is om het juiste moment te kiezen. Critici van de minister verwijten haar dat ze te aarzelend optreedt en de crisis daardoor ernstiger heeft gemaakt dan nodig was. Het ministerie van Justitie zegt dat het zeker actie zal ondernemen om Elian met zijn vader te herenigen. De advocaat van vader Gonzalez zou Reno hebben verzekerd dat zijn cliënt in de VS de uitkomst van de hele beroepsprocedure zal afwachten als hij de voogdij over zijn zoon terugkrijgt.