Dow en Nasdaq maken diepe val

De indexen van de grote Amerikaanse aandelenbeurzen kelderden gisteren duizelingwekkend en verloren recordaantallen punten. De Dow Jones eindigde 616 punten, ofwel 5,6 procent, lager. De Nasdaq met zijn hightech-fondsen, kelderde 355 punten, ofwel 10 procent.

De S&P 500 index verloor een recordaantal van 83 punten, ofwel 5,9 procent.

Directe oorzaak van de val waren tegenvallende inflatiecijfers. Beleggers vrezen dat de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, nu voortvarender de rente zal verhogen om de inflatie tegen te gaan. Grote verliezers waren financiële fondsen, zoals J.P. Morgan en American Express, en technologiefondsen, zoals Microsoft en Intel.

De consumentenprijsindex van gisteren was echter niet meer dan de bekende druppel.

Vooral de elektronische beurs Nasdaq heeft een week van zware koersverliezen achter de rug waarin de beursindex ongeveer 25 procent daalde. Sinds het begin van dit jaar kent de Nasdaq schommelingen met 4 tot 5 procent omhoog of omlaag.

De aandelen die deel uitmaken van de Dow Jones-index leken tot gisteren standvastiger maar ook daar viel de bodem onder uit. Het mag uniek heten dat alle dertig fondsen van de index lager eindigden. Positief was echter dat de index niet op zijn laagste punt eindigde – minus 717 – maar zich in het laatste half uur iets herstelde.

Het Dow Jones-gemiddelde staat nu twaalf procent onder zijn top van eerder dit jaar, de Nasdaq heeft echter al 35 procent verloren. Het industrieel gemiddelde van Dow Jones is terug op het niveau van vorig jaar mei en de samengestelde Nasdaq-index daalde tot zijn stand van november 1999.

koersval: pagina 19