Cricket?

Cricketer Hansie Cronje werd uit de Zuid-Afrikaanse ploeg gezet omdat hij in ruil voor geld gevoelige teaminformatie verstrekte aan bookmakers. Hoe corrupt is cricket?

Cricket?

René van Ierschot, voorzitter Nederlandse cricketbond KNCB: ,,Het is tragisch dat zo'n grote cricketer in zo'n enorm schandaal verzeild is geraakt. Ik heb Cronje tweemaal ontmoet en vond hem een geweldige sportman. Ik had niet de indruk dat hij omkoopbaar was. Cronje staat bekend als een religieus mens met veel gevoel voor normen en waarden. Door dit voorval zet hij zijn integriteit op het spel. Misschien is hij onder de enorme druk van bookmakers of sportmakelaars bezweken. Al met al is dit een vervelend incident dat zijn weerga niet kent. De laatste jaren neemt de professionalisering in het cricket toe. Cricket wordt volwassen, misschien hoort het geval-Cronje tot dat proces.''

Steven Lubbers, oud-aanvoerder Nederlandse cricketploeg: ,,Ik ken Hansie persoonlijk, hij is een echte leider in het veld. Een man met veel charisma en natuurlijk overwicht. In Zuid-Afrika is hij een absolute grootheid, iedereen weet wie hij is. Ik kan maar moeilijk geloven dat hij zich heeft laten omkopen. Voor 35.000 gulden ga je toch niet je persoonlijkheid op het spel zetten? Hansie is niet van slechte wil, anders had hij het hele zaakje wel anders aangepakt. Of hij onder zware druk stond? Dat zou kunnen, want in de grote cricketlanden is veel geld met de sport gemoeid. Feit blijft dat de belangen in het internationale topcricket enorm zijn geworden. Daarvoor moeten we uitkijken. Cricket heeft zijn onschuld verloren. Kijk alleen maar naar de dopinggevallen van de laatste jaren.''

Erik van Muiswinkel, cabaretier en cricketliefhebber: ,,Het nieuws over Cronje verbaast mij niet, al blijft het opvallend dat zo'n brok fatsoen nu door de mand valt. Dat is ook het `geneeskrachtige' van deze zaak: na de beroemde Australiërs Warne en Waugh die vorig jaar voor hetzelfde vergrijp werden gepakt, is Cronje het definitieve bewijs dat in ieder geval op dit smerige terrein geen raciale grenzen te bespeuren zijn. Het fundamentele probleem van het internationale cricket is namelijk de voortdurende spanning tussen de zwarte en blanke cricketlanden. In Engeland, Afrika en Zuid-Oost-Azië is cricket een zeer grote sport en een mega-industrie. Er wordt daar al 200 jaar lang gewed, omgekocht en gevochten, soms tot op regeringsniveau aan toe. Het geval-Cronje zal de waakzaamheid in de toonaangevende cricketlanden vergroten. Cricketsterren worden matig betaald. Dat moet veranderen, anders blijven die jongens niet uit de handen van de Aziatische goksyndicaten. En dat zijn natuurlijk de grootste boeven.''

Yves Kummer, voormalig rugbyinternational: ,,Cronje had pas echt een goede slag geslagen als hij onjuiste informatie had gegeven aan de bookmakers, en die 35.000 gulden op de tegenpartij had gezet. Maar zonder gekheid: wat Cronje gedaan heeft is natuurlijk niet goed te praten. Als er geld in het spel is doen mensen weleens rare dingen. Misschien had Cronje wel financiële problemen of was hij bang om gechanteerd te worden. In grote rugbylanden als Engeland, Frankrijk of Nieuw Zeeland gebeuren ook dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Zo hebben we binnen het rugby al een aantal dopinggevallen gehad. Sport is allang een commercieel spel geworden waarin de verschillende belangen erg groot zijn. Nu is blijkbaar cricket aan de beurt.''

Peter Cantrell, Nederlandse oud-cricketinternational: ,,Het is bijna niet te geloven dat Cronje zich heeft laten omkopen. Juist hij, de cricketgod van Zuid-Afrika! Ik ken Cronje als een serieuze vent die trots is op zijn land. Hij stond in cricketkringen bekend als een aimabele man met normen en waarden, een sportman pur sang. Dit was een lage streek van hem, mijn respect is hij in ieder geval kwijt. Het is absurd dat hij voor zo weinig geld zijn aanzien op het spel zet.''

    • Marcel Abrahams