Belgisch offensief

Tijdens het ING Bank Topcircuit zijn onze zuiderburen in het offensief gegaan. De derde heat was een prooi voor Zvi Engel en Guy van Middelem uit Brussel. Vierde en vijfde werden twee andere paren uit België. Het circuit werd tot nu toe gedomineerd door Nederlandse topparen. Met nog een voorronde te gaan, wordt het algemeen klassement aangevoerd door Anton Maas en Vincent Ramondt, op de voet gevolgd door hun clubgenoten van de bridgeclub 't Onstein, Jan Jansma en Louk Verhees. Engel-Van Middelem staan zesde. Voor de finale in juni plaatsen zich de beste zestien. Uit de laatste heat een accurate verdediging van Jan Jansma:

(Diagram) Noord gever

De meeste NZ-paren gingen na de opgelegde klaverenstart van oost een of twee down in 4♡. Aan de tafel van Jansma-Verhees speelde noord 3SA en dat contract is veel lastiger down te spelen.

Louk Verhees startte met ♣H. De leider dook, evenals het klaverenvervolg voor de boer van Jansma. Zou deze routinematig klaveren hebben doorgespeeld, dan maakt de leider zijn contract door de harten te ontwikkelen. Jan Jansma switchte in de derde slag evenwel naar schoppen. De leider nam in de hand en liet ♡10 doorlopen voor de boer van Jansma. De volgende schoppen was voor het aas. De leider incasseerde drie hoge ruiten en sneed weer in harten. Jansma nam de heer en incasseerde nog twee hoge schoppens. Twee down.

Het volgende spel is illustratief voor het niveau van het ING Topbank Circuit:

(Diagram) Oost gever

Zoudt u met uw favoriete partner erin slagen om het fraaie 6♦ uit te bieden? Op het ING lukte dat aan 85 procent van het veld.

Het biedverloop was kort maar krachtig: zuid 3SA - noord 6♦. Zuids opening is een zogenaamde gambling 3SA: een dichte zevenkaart in een lage kleur. Noord zag in zijn eigen hand dat die dichte zevenkaart in ruiten moest zijn en kon de bal simpel in het lege doel koppen.

Nog een weekje wachten en dan wordt de samenstelling bekend gemaakt van het Nederlands open bridgeteam dat deze zomer meedoet aan de Olympiade in Maastricht. Bondscoach Erik Kirchhoff draagt drie paren voor aan de Bestuurlijke Commissie Topbridge van de bridgebond. Normaal gesproken zal de BCT het advies van de bondscoach blind volgen. Op twee van de drie paren durf ik al een gokje te wagen: Bertens-Nab en Muller-De Boer. Dus in ieder geval niet Leufkens-Westra. Omdat Enri Leufkens zich niet met de selectieprocedure kon verenigen, zal Nederlands beste paar uit de jaren negentig er straks in Maastricht niet bij zijn.

Bij de vrouwen verliep de selectie geruisloos. Zij spelen vanzelfsprekend in de gouden Bermuda Bowl opstelling: Vriend-Van der Pas, Pasman-Simons en Verbeek-Van Zwol.