Zeldzaam

Woordenboeken zijn altijd gebruiksboeken geweest. Ze zijn meegesleept naar school en op reis, er is in gekrast en gestreept, en ze werden als ze verouderd of kapotgelezen waren, massaal gedumpt. Het gevolg is dat er nogal wat zeldzame lexica zijn. Dat geldt dan niet zozeer voor woordenboeken van de 16de tot de 18de eeuw. Daar zijn meestal wel een paar exemplaren van bewaard gebleven. Nee, zeldzaam zijn sommige drukken uit de 19de eeuw – toen naslagwerken voor het eerst massaal werden geproduceerd. Zo is de eerste druk van de Grote Van Dale uiterst zeldzaam. Zelfs uitgeverij Van Dale beschikt niet over een exemplaar. De reden hiervan is een spellingherziening. Het werd in 1864 samengesteld door de zwagers Calisch, vlak voordat De Vries en Te Winkel de spelling herzagen. Het boek werd op slag onverkoopbaar. Hoogstwaarschijnlijk heeft de uitgever de restanten vernietigd.

    • Ewoud Sanders