Weekend baas

Hij is een van de golden boys in het Nederlandse bedrijfsleven, en inmiddels ook een van de old boys in het gelijknamige netwerk. Maar wie kent buiten de landsgrenzen voorzitter Jan-Michiel Hessels van de hoofddirectie van detailshandelsgigant Vendex KBB (V&D, Hema, Bijenkorf)?

Bijna niemand, en deze week is het er ook niet beter op geworden. Iedereen weet inmiddels wel wie Nina Brink is. Oprichtster en volgens menig teleurgesteld belegger ook oplichtster van World Online. Zij ging weg deze week, net als Hessels. Allebei toch nog onverwacht, zoals dat heet.

Brinks vertrek was voorpaginanieuws voor The Wall Street Journal Europe en de Europese editie van de Financial Times. Lezers van deze kranten zochten tevergeefs naar het vertrek van Hessels. Brink wordt adviseur van de commissarissen van World Online, maar Hessels?

Hij heeft Vendex KBB in tien jaar tijd van een wankelend familiebedrijf herschapen in drie winstgevende, aparte beursgenoteerde bedrijven. Hij is 57 en wil nog wel een voltijdsbaan, maar niet meer ook in het weekeinde werken. Hij heeft al wat nevenfuncties, zoals een commissariaat bij Schiphol, toezicht op het Rijksmuseum, een ziekenhuis-bestuur. Aversie tegen weekeindwerk sluit sport uit, net als een topbaan bij Philips. Lokt het Haagse?

In lijn met zijn carrière bij Vendex KBB, van een onhandelbaar conglomeraat naar een klein, maar fijn bedrijf, gaat hij verder terug naar de wortels, naar adviesbureau McKinsey. Door de week sparringpartner op het pluche, in het weekeinde op het gras en het gravel.

    • Menno Tamminga