VS willen nieuwe procedure topfuncties

De Verenigde Staten willen een nieuwe procedure voor benoemingen in de top van internationale organisaties. De keuze van kandidaten moet worden overgelaten aan onafhankelijke adviseurs en de criteria dienen openbaar te zijn. Zo moet de benoeming van de directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) niet langer vertrouwelijk en met algemene instemming gebeuren. De Amerikaanse minister van Financiën, Lawrence Summers, legt deze plannen dit weekeinde in Washington voor aan de ministers van Financiën en de centrale bankiers van de G-7, de zeven grootste industrielanden.

Summers kwam tot zijn voorstel door het geharrewar rond de benoeming van een nieuwe IMF-directeur. Na het opstappen van Michel Camdessus schoof Duitsland zijn staatssecretaris van Financiën, Caio Koch-Weser, als opvolger naar voren. Die werd vooral door de VS te licht bevonden. Uiteindelijk werd Horst Köhler, president van de Oost-Europabank, tot IMF-directeur benoemd. Summers liet weten dat hij met een nieuwe procedure niet wil tornen aan de huidige afspraken. Zo kan Europa volgens hem nog altijd de directeur van het IMF leveren en de VS de topman van de Wereldbank. (DPA)