VAN SCHOONHEID EN TROOST

Het boek ziet er smakelijk en verzorgd uit, maar ik werd toch door een vreemd gevoel bevangen. Pas toen ik het uit had begreep ik het hoe en waarom. Laat ik bij het begin beginnen. Als je een paar streepjescodes van de verpakking van Iglo diepvriesspinazie afknipt en daarmee naar een Bruna boekwinkel gaat, krijg je als je 4,95 gulden bijbetaalt het boek Spinazie! Zonder knipwerk kost dit boek 14,95. In Spinazie! wordt uiteraard reclame gemaakt voor Iglo diepvriesspinazie. Bij de recepten staan verhaaltjes over de mensen op de foto. Huub en Jantien houden van de Franse keuken en pizza. Dennis van Putten en zijn vriend Oscar entertainen graag vrienden en familieleden. Oscar is dan kok en Dennis zorgt voor een perfect gedekte tafel. De oogstrelende keukens in het boek staan vol met elegant gedrapeerde spulletjes. Bijna denk je: Wat een saaie kut-keuken heb ik. Gelukkig biedt de colofon in het boek troost. Al die leuke spinaziemensen zijn uit de bak van een bureau geviste modellen, die neergezet zijn in een door een locatiebureau uitgezochte keuken. En de props – de mooie borden, potten, schalen en apparaten – komen uit winkels waar ook échte mensen kunnen kopen. De recepten zijn van twee receptenschrijvers. Nu een pleidooi voor het gebruik van verse `gewone' of wilde spinazie, want van diepvriesspinazie kun je geen knapperige salade maken. Was de spinaziebladen grondig, verwijder stronken/harde stelen en maak de spinaziebladen droog door ze per portie in een slacentrifuge te doen. Garneer de salade met dunne plakjes rauwe tonijn, gekookte grote garnalen of verkruimelde blauwe kaas, gepelde walnoten en gehalveerde kerstomaatjes. Maak de salade aan met een vinaigrette van olijfolie en balsamico-azijn. Voor mensen die opzien tegen het koken van spinazie omdat ook een grote pan vaak nog te klein lijkt deze tip: gebruik een wok. Doe een scheut olijfolie in de wok. Leg de gewassen spinazie in de wok en roerbak de spinazie, waaraan ook nog wat knoflook uit de knijper en zout is toegevoegd op een hoog vuur. Schep de spinazie met twee grote pollepels steeds om. Het is een werkje van niks. Houd de spinazie beetgaar en maak er geen moeras van.

    • Anne Scheepmaker