Van Klaveren

Luc van Dam en Bep van Klaveren zijn de bekendste namen van twee van de meest belangrijke Nederlandse boksfamilies. Op 10 augustus 1947 stonden deze twee in Stadion Feijenoord in de ring om uit te maken wie zich nationaal kampioen middengewicht mocht noemen. Wim van Klaveren is 23 jaar jonger dan zijn oudste broer Bep, met natuurlijk een eigen boksverleden. ,,Mijn oudste broer was een fenomeen, een straatvechter.''

Op de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam won Van Klaveren de gouden medaille. De organisatie vreesde daarna de prijsuitreiking door Koningin Wilhelmina, omdat de Rotterdamse bokser bijzonder grof in de mond was. ,,Je moet een buiging maken, kijk zó'', probeerde een official Van Klaveren nog duidelijk te maken. De bokser verraste Prins Hendrik echter met een bijzonder schuine mop, die overigens in goede aarde viel.

Recht voor de raap dus, maar dan ook tegen iedereen. Toen broer Wim zijn rug moest masseren, waren zijn spieren zo massief dat Wim geen kans had enige beweging te forceren. ,,Schei er maar mee uit, want je kan er niets van'', reageerde Bep. ,,Ga maar in een sekshuis werken.''

Luc van Dam was in tegenstelling tot zijn concurrent een tactische bokser, die rustig en doordacht vocht. Vlak na de bevrijding zat het hem wat tegen en daarom zag Van Dam het gevecht in de Kuip als dé manier om terug te keren op het erepodium, waar hij in 1940 ook al had gestaan. Boksjournalist F.G. Bouwens van het weekblad Sport kon niet wachten op de strijd `tussen een jonge, voorzichtige, maar toch gevaarlijke technicus' en een boksveteraan met geweldige routine. Al in de voorbereiding bleek het verschil in opvatting: Van Klaveren werkte voornamelijk aan zijn kracht, waar Van Dam oefende op uithoudingsvermogen.

Ruim 16.000 mensen waren op het gevecht afgekomen, dat enigszins teleurstellend eindigde. Na een botsing sprong de wenkbrauw van Van Dam open, waarna de arbiter de wedstrijd staakte. Van Klaveren was kampioen. ,,De titel is maar geleend'', zei Van Dam na afloop. Op 5 september kreeg Van Dam een herkansing, waar de gevallen kampioen bokste als nooit tevoren. Nu was het in de negende ronde dat Van Klaveren een blessure opliep aan zijn wenkbrauw. Het was weer de scheidsrechter die de strijd staakte uit angst voor verder leed.

Deze twee gevechten eindigden dus gelijk, maar als we naar de naam en faam kijken van de boksfamilies is er toch maar één winnaar: de Van Klaverens winnen uiteindelijk op punten.

    • Jurryt van de Vooren