UEFA weert aanhangers Galatasaray

Aanhangers van de Turkse voetbalclub Galatasaray zullen volgende week donderdag worden geweerd bij de wedstrijd in de halve finale van de UEFA Cup tegen Leeds United. De Europese voetbalbond UEFA heeft vandaag in Nyon besloten dat Galatasaray slechts een gelimiteerd aantal genodigden mag meenemen.

Het besluit van de UEFA is een gevolg van de dood van twee supporters van Leeds vorige week aan de vooravond van het eerste duel tussen beide teams in Istanbul. Volgens de UEFA zou de Britse politie niet in staat zijn om de veiligheid van Turkse aanhangers die op eigen gelegenheid naar de wedstrijd reizen te garanderen. De 1.750 kaartjes die inmiddels aan Galatasaray waren verstrekt zijn ongeldig verklaard. Het vak dat normaal gesproken bestemd is voor aanhangers van de bezoekende club blijft leeg.

Een official van Galatasaray noemde de beslissing van de UEFA om geen Turkse fans op Elland Road toe te laten in een eerste reactie ,,onacceptabel''. Leeds noemde het besluit van de bond ,,een grote opluchting''.

Galatasaray verdedigt in Leeds een voorsprong van 2-0. De voetbalbond besloot gisteren al dat het duel `gewoon' in Leeds plaats zal hebben. De minister van Sport van Turkije had eerder in een interview voor een tv-zender voorgesteld de return van de UEFA-Cupwedstrijd in Londen af te werken. ,,De wedstrijd moet wel op neutraal terrein worden gespeeld, want er komen hoe dan ook veel Turkse supporters.'' Dat voorstel haalde het niet. De Engelse politie heeft al laten weten dat de veiligheid van de Turkse media en de spelers van de ploeg wordt gegarandeerd.

Voorts zijn vier Turkse verdachten vanmorgen officieel in staat van beschuldiging gesteld van moord. Zij lopen het risico 24 tot 30 jaar te worden opgesloten. Naast de vier verdachten van moord zijn ook nog veertien anderen aangeklaagd voor geweldpleging met de dood als gevolg. De geëiste celstraffen in die gevallen variëren van twee tot vijf jaar. Er is nog geen datum voor het verdere verloop van de rechtszaken vastgesteld.