Slechte voorbereiding bedrijfsoverdracht

Ongeveer 45.000 van de 75.000 directeur-grootaandeelhouders van bedrijven willen binnen tien jaar hun onderneming van de hand doen. De meesten blijken daarop slecht voorbereid. Zo weet maar liefst driekwart van hen niet wat zijn inkomen precies wordt na pensionering, zo blijkt uit onderzoek van Rabobank Nederland.

Vijftien procent van de ondervraagden bleek er helemaal geen idee van te hebben hoe hun toekomstvoorziening er uitziet. De directeur-grootaandeelhouders zijn ervan overtuigd dat hun bedrijf hun oudedagsvoorziening vormt, maar hoe dat uitpakt weten zij niet precies.

De belangrijkste redenen om het bedrijf te verkopen, blijken naast de leeftijd de opbrengst (rentenieren) en nieuwe uitdagingen. Voor velen is wel de voortzetting van de bedrijfsfilosofie bij verkoop belangrijk, alsmede het behoud van werkgelegenheid en een goede regeling van de financiële zaken. Overigens blijft een kwart van de ondervraagden het antwoord schuldig op de vraag aan wie hij zijn bedrijf denkt te verkopen. (ANP)