Ramsj

Richard L. Gregory (ed.):

The Oxford Companion to the mind. Gebonden, OUP 1997,

van ƒ141,60 voor ƒ39,95.

Het Martyrium Amsterdam.

De naslagwerken van Oxford University Press behoren zonder twijfel tot de beste die er bestaan. Toevallig liggen er deze week drie bij Het Martyrium in de ramsj: The Oxford Companion to the mind bevat ruim duizend ingangen over zaken die met onze hersenen te maken hebben; The Oxford Dictionary of Opera (van ƒ100,75 voor ƒ34,95) schrijft in 4500 ingangen over opera's, componisten, zangers enz.; The Oxford Dictionary of quotations bevat ruim 17.000 citaten van z'n 2500 beroemdheden (het gaat hier om de herziene vierde druk uit 1996, van ƒ109,35 voor ƒ34,95).

Burkhardt Rukschcio, Roland Schachel: Adolf Loos. Gebonden, Mardage 1982, van ƒ415,- voor ƒ159,-. Boekhandel Roelants Nijmegen.

Vuistdikke catalogus over het leven en werk van de invloedrijke Oostenrijkse architect en publicist Adolf Loos (1870-1933).

Het origineel verscheen in het Duits, het gaat hier om de Franse vertaling. Loos was een grote voorstander van zakelijkheid en functionaliteit. Veel foto's, bouwtekeningen en afbeeldingen van interieurs en gebouwen, de meeste overigens in zwart/wit.

J. Rives Childs: Casanova.

Paperback, Arbeiderspers 1989,

van ƒ64,90 voor ƒ29,50. De Slegte.

Nederlandse vertaling van een standaardwerk over de bekendste (en sympathiekste!) libertijn aller tijden. Rives Childs volgt Casanova op diens reizen door onder meer Duitsland, Frankrijk, Rusland, Polen en Engeland. Hij toont aan dat er alle reden is om Casanova op zijn woord te geloven: hij vond allerlei stukken die de memoires ondersteunen. Aantrekkelijk uitgegeven.

H. Frederic Janson: Pomona's harvest. Gebonden, Timber Press 1996, van ƒ159,50 voor ƒ34,95.

Nayler & Co Den Haag.

Zeer degelijke studie over de geschiedenis van de Europese literatuur over de pomologie, de leer van het fruit en de fruitsoorten. Janson onderzoekt onder meer de invloed van sociale en ideologische ontwikkelingen op de pomologie. Adembenemende bibliografie van honderd (!) pagina's.

Met een register.

Giovanni Pugliese Carratelli:

The Greek world. Gebonden, Rizzoli 1996, van ƒ200,60 voor ƒ59,95.

Het Martyrium Amsterdam.

Ruim zeventig wetenschappers werkten mee aan dit overzichtswerk over de oude Griekse beschaving. Volgens de flaptekst is dit `the most detailed and wide ranging study ever made' (over dit onderwerp dan).

Het is zeker een dik boek (bijna 800 pagina's) dat dienstdeed als catalogus bij een tentoonstelling in Venetië . Veel (goede) afbeeldingen van kunstwerken.

Gerald Messadé: A history of the devil. Gebonden, Kodansha 1996,

van ƒ74,- voor ƒ29,50.

Nayler & Co Den Haag.

Volgens Messadé is de duivel zoals we hem nu kennen bedacht door Perzische priesters die hun politieke tegenstanders zwart wilden maken. Dat gebeurde zo'n zes eeuwen v.Chr. In zeventien hoofdstukken laat hij zien hoe de duivel sinds de oudheid in diverse culturen is verbeeld. Thematisch verwant is Lust, dood en duivel in de literatuur van de romantiek van Mario Praz. Omvangrijke paperback bij De Slegte afgeprijsd van ƒ49,90 voor ƒ19,90.

Ad van der Blom (e.a.): Nederlandse schilderkunst. Gebonden, Atrium 1997, van ƒ49,50 voor ƒ25,-. Bij alle ICOB-boekhandels, info. 0172 - 437231.

De ICOB bestaat 35 jaar en dit wordt gevierd met het afprijzen van enkele titels uit het Atriumfonds, het eigen fonds van deze centrale inkooporganisatie. Het gaat o.a. om Nederlandse schilderkunst, een geschiedenis van de schilderkunst in de Lage Landen in achttien hoofdstukken (over belangrijke schilders). Ook de moeite waard: de Atrium kruidenencyclopedie (van ƒ79,50 voor ƒ35,-), een degelijk naslagwerk over ruim duizend kruiden uit de hele wereld.

F. Keverling Busman: Ordelen van de etstoel van Drenthe. Gebonden, Walburg Pers 1996, van ƒ199,50 voor ƒ75,- (per set van 3 delen).

Steven Sterk Utrecht.

In 1973 werden in een ongeordend archief het register en de vonnissen (`ordelen') van de Etstoel van Drenthe, het voormalige hoogste gerechtshof van Drenthe, over de periode 1399 tot 1504 ontdekt. Dr. Keverling Busman werkte ruim dertien jaar aan de bezorging en annotatie van de 5600 vonnissen die zowel voor historici als voor taalkundigen interessant zijn.

Het eerste deel bevat een uitvoerige inleiding.

Arno Kantelberg: Voetbaltaal. Paperback, Prometheus 1997,

van ƒ19,90 voor ƒ7,95. De Slegte.

Klein lexicon van het voetbaljargon, van aanspeelpunt tot zwabberbal.

Er zijn deze week diverse kleine taal- en woordenboekjes in de ramsj.

Bij De Slegte: Atte Jongstra De hele santenkraam (over christenen en bijbels taalgebruik, voor ƒ7,95) en Annelies Kooijman Duidelijke taal (over misverstanden en struikelblokken in het Nederlands, voor ƒ7,95).

Bij Steven Sterk in Utrecht: Wim Daniëls en Kees de Wit Hortsik (over eponiemen in Nederlandse en Vlaamse dialecten, voor ƒ9,90).

    • Ewoud Sanders