Pas verschenen

Tahar Ben Jelloun: Papa, wat is een vreemdeling? (Le Racisme expliqué à ma fille). Vert. Zsuzsó Pennings,

De Geus, 62 blz. ƒ12,50

Vraaggesprek tussen de Frans-Marokkaanse auteur Tahar Ben Jelloun (Marokko, 1944) en zijn tienjarige dochter Mérièm over de betekenis van discriminatie en racisme. Met een voorwoord van Kader Abdolah. Bij De Geus verscheen ook Herberg der armen (L'Auberge des pauvres). Vert. Théo Buckinx, 270 blz. ƒ44,90. Een roman waarin een jonge Marokkaanse schrijver een reis wint naar Napels. Een oude vrouw vertelt hem haar levensverhaal en dat van de vroegere bewoners van een armenherberg.

Alejo Carpentier: Tijdoorlog.

Vert. uit het Spaans door Arthur H. Seelemann. In de Knipscheer,

211 blz. ƒ39,50

Verzamelbundel van de Cubaanse schrijver Alejo Carpentier (1904-1980) met drie verhalen over het thema `tijd' en de novelle De achtervolging. Over zijn roman Het koninkrijk van deze wereld schreef Jan Donkers: `Carpentier heeft oog voor het surreële, het duistere, voor het Haïti van de trommels en de nacht (...). Mede hierom blijft het boek na een halve eeuw overeind als een waardevolle aanvulling op de literatuur over Haïti en een van de meest bizarre episodes van de Caribische geschiedenis.' (Boeken 27.2.1998)

M. Februari & Marjolijn Drenth: Een pruik van paardenhaar & Over het lezen van een boek.

Querido, 220 blz. ƒ65,-

Handelseditie van een filosofisch proefschrift van Marjolijn Drenth von Februar waarin zij onderzoek doet naar de verhouding tussen de economische en ethische drijfveren van de mens. Zij betrekt haar alter ego M. Februari bij het onderzoek wat resulteert in de samenwerking tussen een literair auteur en een wetenschappelijk onderzoeker. M. Februari debuteerde in 1989 met de roman De zonen van het uitzicht, waarvoor zij in 1990 de Multatuliprijs ontving.

Freek de Jonge: De hoekvlag.

De Harmonie, 175 blz. ƒ27,50

Een selectie uit de columns die Freek de Jonge sinds enkele jaren dagelijks op de voorpagina van Het Parool schrijft.

Ismail Kadare: Dossier H.,

192 blz. ƒ34,90. De versteende bruidsstoet, 160 blz. ƒ29,90.

Vert. Roel Schuyt, Van Gennep.

De afwisselend in Tirana en Parijs wonende, Albanese schrijver Ismail Kadare (1936) was vorige week ter gelegenheid van twee nieuw vertaalde romans in ons land. In Dossier H. gaan twee Amerikaanse Ieren op zoek naar het ontstaan en de verspreiding van de Homerische heldendichten. De versteende bruidsstoet beschrijft de tragische liefde tussen een Albanese jongen en een Servisch meisje na de studentenopstand in Kosovo van april 1981.

Oog om oog.

Prometheus, 193 blz. ƒ25,-

Marieke Groen stelde een bundel samen met de mooiste verhalen over wraak uit de Nederlandse literatuur. Onder meer bijdragen van Helga Ruebsamen, Jan Wolkers en Tessa de Loo.

Gerard Reve: Verzameld werk deel 4. L.J. Veen, 491 blz. ƒ69,90

Dit vierde deel van het Verzameld werk bevat werken uit de periode 1981-1986. Opgenomen zijn De Vierde Man, het sprookjesboek Wolf, de novelle De Stille Vriend, en Zelf Schrijver Worden de vier openbare voordrachten die Gerard Reve in 1985 hield in het kader van zijn gastschrijverschap aan de Leidse Universiteit.

David de Poel: Het verraad.

Een ode aan Boudewijn Büch.

Aspekt, 64 blz ƒ19,90

Geïnspireerd door Büchs Brieven aan Mick Jagger schreef David de Poel (Groningen,1973) een novelle bedoeld als eerbetoon aan het literaire werk van Büch. Hoofdpersoon is (ook hier) een zekere Winkler die wraak neemt op wispelturige vrouwen.

Felix Thijssen: Tiffany. Luitingh-Sijthoff, 255 blz. ƒ29,90

Een nieuw Max Winter-mysterie van Felix Thijssen die met een eerder deel in deze serie, Cleopatra, de Gouden Strop 1999 won.

NON FICTIE

Roel H. Smit-Muller: Staphorst verbeeld, toen en nu.

Waanders, 80 blz. ƒ29,50

Fraai uitgegeven boek over Staphorst, in kleur, met schilderijen van Staphorster scènes van een 30-tal zeer diverse kunstenaars, onder wie Jan Sluijters, Jannes de Vries, André Idserda. Met naast het afgebeelde werk, een korte biografie van alle schilders.

Yukichi Fukuzawa:

De poorten gaan open. Autobiografie. Meulenhoff, 335 blz. ƒ39,90

Derde druk van een indrukwekkende autobiografie. Aan het einde van zijn leven beschreef de Japanner Fukuzawa hoe hij het westen ontdekte: hoe hij naar Nagasaki trok om Nederlands te leren en hoe hij in Amerika en Europa reisde.

Joep Habets: De eetbril. Gastronomische observaties. Contact/NRC Handelsblad.

158 blz. ƒ32,90

Beschouwingen over koken, eten en drinken, die eerder in deze krant verschenen. De onderwerpen variëren van de prakpil en het splijtlapje tot het roereimuseum en het knuffelkooltje. Voer voor smulpapen.